marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Al 6-lea centru RetuRO de numărare și sortare din ţară, deschis lângă Craiova

„România ar trebui să fie foarte mândră de cetăţenii săi pentru că sunt implicaţi activ în sistem”

Cel de-al șaselea centru RetuRo din țară a fost inaugurat în comuna doljeană Almăj. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Mediului, Mircea Fechet, și a președintelui RetuRO, Gemma Webb.

Acest nou centru, o importantă adăugare la rețeaua națională de reciclare, este echipat cu tehnologie de vârf care va permite eficientizarea procesului de sortare a deșeurilor și îmbunătățirea gestionării resurselor. Dotările de ultimă generație includ echipamente automate care optimizează sortarea materialelor reciclabile și facilitează manipularea eficientă a deșeurilor.

În cadrul acestui centru vor lucra aproximativ 120 de persoane, care vor fi responsabile pentru operarea echipamentelor avansate și asigurarea funcționării fluente a proceselor de sortare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Centrul din Dolj ne dă capacitatea de a număra 280 milioane de pachete şi de a sorta şi număra 820 milioane pachete, după tipul de material. Aici, ca în celelalte facilităţi, avem tehnologie de ultimă oră. Acum, avem o capacitate la nivel naţional de a procesa 6,5 milioane de ambalaje. Avem acum posibilitatea a sorta tot ce vine din piaţă. De asemenea, deschiderea acestui centru generează 120 de locuri de muncă verzi, contribuind la economia locală şi la comunitatea locală. Muncim în continuu pentru a ne îmbunătăţi şi a ne extinde infrastructura existentă. Vom mai deschide centre regionale la Suceava, la Prahova, Oradea şi Constanţa. Acestea se vor deschide în lunile ce urmează”, a precizat Gemma Webb.

Ea a menționat că, în cele opt luni de la lansarea Sistemului RetuRo, colectarea selectivă a înregistrat o creștere constantă de la o lună la alta.

„Succesul sistemului se datorează poporului român şi România ar trebui să fie foarte mândră de cetăţenii săi pentru că sunt implicaţi activ în sistem. Din cercetările noastre, 98% dintre cetăţeni au cunoştină despre sistem, îl înţeleg, patru din cinci l-au folosit măcar o dată, iar 60% dintre români îl folosesc în prezent, în mod continuu. Acesta este un lucru fantastic, un succes fantastic. Deja vedem cum cultura reciclării ajunge şi în România, iar obiceiurile se schimbă”, a mai declarat Gemma Webb.

Ministrul Mediului a declarat că obiectivul Sistemului Garanție-Returnare este ca, în al treilea an de funcționare, să se atingă un grad de colectare de 90%.

„Vom anunţa în curând ambalajul cu numărul două miliarde. Aceste amblaje, puse unul lângă altul, ar putea înconjura de cinci ori pământul. Cred că e bine să ne amintim de unde am pornit: cifrele ruşinoase pe care România le raporta în fiecare an. România colectează din păcate, separat, o foarte mică parte din deşeurile pe care le generează – 12%, 13%, depinde cum numeri. Iar Sistemul Garanţie-Returnare îşi propune ca, în al treilea an de funcţiune, să atingă performanţele sistemelor vestice, respectiv peste 90% ambalaje colectate”, a afirmat acesta. 

Fechet s-a declarat nemulţumit de unele aspecte ale sistemului care nu funcţionează. „Mă simt dator să spun că încă mai sunt lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţim. Sunt de multe ori cozi nejustificat de mari la acele aparate de colectare, sunt magazine care astăzi, la opt luni distanţă de la lansarea sistemului SGR, pur şi simplu refuză, deşi legea îi obligă, să preia ambalajele de la oameni. Din acest motiv, am rugat colegii din minister, de la Garda de Mediu şi Protecţia Consumatorilor, să identifice acele puncte de colectare care nu respectă legea. E un întreg ansamblu care nu funcţionează în lipsa participării unui actor din acest întreg ecosistem”, a explicat Mircea Fechet.

Politica