marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova cere finanțare pentru transformarea școlii „Obedeanu” în Muzeul Școlii Românești

Primăria Craiova a depus încă un proiect pentru finanțare în cadrul Programului Regional Sud – Vest Oltenia 2021-2027. Este vorba despre restaurarea școlii „Obedeanu” din Craiova, care va deveni Muzeului Școlii Românești și va fi introdusă în circuitul turistic al municipiului Craiova. Anunțul a fost făcute, pe Facebook, de Lia Olguța Vasilescu.

În această școală au învățat, de-a lungul timpului, numeroase personalități precum Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chițu, Theodor Aman, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, dr. Constantin Angelescu, Constantin Nicolăescu-Plopșor. După renovare, Școala Obedeanu va deveni, pe lângă o clădire valoroasă de patrimoniu și un muzeu al craiovenilor, locul unde cetățenii orașului dar și vizitatorii, se vor putea bucura de activități interactive și de exponatele dedicate școlii românești”, a explicat primarul orașului.

Școala a fost pentru prima dată menționată în hrisovul lui Alexandru Ipsilanti din 26 aprilie 1775. A fost, timp de 100 de ani, singura școală elementară din Craiova și a doua școală națională în limba română din Țara Românească, după cea de la Sf. Sava. La 1803, școala de învățătură obștească de la mănăstirea Obedeanului din Craiova fu recunoscută și organizată prin hrisovul domnesc al lui Constantin Vodă Ipsilanti ca școală pentru „fiii boierilor, cât și a altora din scăpătate obrazuri, câți au râvnă și iubesc învățătura”, iar mai târziu, la 1813, Vodă Ioan Caragea, printr-un alt hrisov domnesc, adaugă sume de bani la veniturile mănăstirii pentru a fi în folosul școlii. După revoluția din 1821 și venirea lui Grigorie Ghica Vodă ca Domn pământean pe tronul Munteniei, școala devine publică în 1822 sub numele de „Școala Domnească”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După reînnoirea așezământului Obedeanul din 1858, clădirile unde a fost mult timp școală au mai dăinuit până prin 1888-1889, continuând a fi tot local de școală – de data aceasta local de școală primară, după noua organizare a învățământului, până ce vechile clădiri ale Obedenilor, ajunse ruine, nemaiavând cine să le îngrijească (căci marea avere a bisericii fusese luată de Stat la 1864 prin secularizarea averilor mănăstirești), au fost dărâmate de Primăria Craiovei. Pe locul clădirilor și chiliilor de odinioară de lângă biserica Obedeanu au fost construite noile clădiri ale celor două școli primare: Școala de Băieți „Obedeanu” și Școala de Fete „Zoița Brâncoveanu”. Într-o inspecție realizată de medicul Ion Serbulescu la 28 octombrie 1914 se constată că „printre elevii din cele patru clase nu există nicio boală molipsitoare, localul este curat, școala este aprovizionată cu lemne. Domnul Director ar face bine de a supraveghea ca comoditățile să fie spălate și dezinfectate mai des cu lapte de var.”, după cum se menționează într-o scurtă istorie făcută de Muzeul Olteniei.

Autoritățile locale din Bănie aveau de multă vreme în plan această schimbare: „Având în vedere oportunitatea oferită în cadrul PR SV Oltenia 2021-2027, Prioritatea 7- Dezvoltarea Teritorială Sustenabilă și intenția autorității publice locale de a depune o cerere de finanțare pentru consolidarea, reabilitarea și transformarea într-un obiectiv cultural (muzeu/centru cultural) a Școlii Obedeanu, situată în Craiova, str. Pictor Oscar Obedeanu, nr.1, Direcția Elaborare și Implementare Proiecte solicită efecturea demersurilor necesare în vederea schimbării destinației imobilului Școlii Obedeanu din spațiu de învățământ, în spațiu cu altă destinație”, se menționa în referatul de aprobare al unui proiect aprobat de consilierii locali din Craiova, în urmă cu un an.

La acea vreme, autoritățile locale nu au mai avut nevoie nici de aprobarea Inspectoratului Școlar: „Prin adresa înregistrată la Primăria Municipiului Craiova cu nr. 192368/06.06.2023, Inspectoratului Școlar Județean Dolj ne comunică faptul că nu mai este necesar acordul său cu privire la schimbarea destinației imobilului mai sus menționat, întrucât activitatea educațională a fost întreruptă de peste 3 ani”, s-a mai menționat în raport.

Politica