Luni a fost cea mai fierbinte zi, înregistrată vreodată pe Pământ

Delia Pătru
3 Min Read
Foto: pixabay.com

Luni a fost cea mai fierbinte zi înregistrată pe Pământ de când se fac măsurători meteorologice, depășind recordul stabilit cu o zi înainte, potrivit datelor Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice.

Datele provizorii publicate de Copernicus, miercuri dimineața, arată că, ziua de luni 22 iulie a doborât recordul din ziua precedentă cu 0,06 grade Celsius, relatează The Independent, citat de digi24.ro Oamenii de știință spun că lumea este acum la fel de fierbinte ca acum 125.000 de ani din cauza schimbărilor climatice cauzate de om.

„Ne aflăm într-o epocă în care recordurile meteorologice și climatice depășesc adesea nivelurile noastre de toleranță, ceea ce duce la pierderi de vieți și mijloace de trai”, a spus Roxy Mathew Koll, climatolog la Institutul Indian de Meteorologie Tropicală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Datele preliminare de la Copernicus arată că temperatura medie globală luni a fost de 17,15 grade Celsius. Recordul anterior pentru această săptămână a fost stabilit în urmă cu doar un an. Înainte de anul trecut, cea mai caldă zi a fost în 2016, când temperaturile medii au fost de 16,8 grade Celsius.

2024 a fost extrem de cald peste tot în lume, dar cauza acestui record este o iarnă mai caldă decât de obicei în Antarctica, potrivit datelor de la Copernicus.

Același lucru s-a întâmplat pe continentul sudic anul trecut, când recordul de căldură a fost stabilit la începutul lunii iulie.

Înregistrările făcute de Copernicus datează din 1940, dar alte măsurători globale făcute de SUA și Marea Britanie datează din anii 1880. Oamenii de știință care au studiat aceste date, împreună cu inelele copacilor și ghețarii, spun că temperaturile record de anul trecut au fost similare cu cele de acum 120.000 de ani. Primele șase luni din 2024 au depășit chiar și aceste recorduri.

Dacă nu ar fi schimbările climatice cauzate de oameni, recordurile de temperatură extremă nu ar fi depășite atât de frecvent, spun cercetătorii.

Fosta negociatoare-șefă a ONU pentru climă, Christiana Figueres, spune că „ne vom arde și ne vom prăji cu toții” dacă lumea nu ia măsuri.

„O treime din electricitatea globală poate fi produsă numai de energie solară și eoliană, dar politicile naționale trebuie să permită această transformare”, a spus ea.

Share This Article