De ce țânțarii îi mușcă pe unii oameni, iar pe alții îi lasă în pace

Nedelea Raluca
5 Min Read

Ce face o persoană să fie mai atractivă pentru țânțari? Este o întrebare pe care ne-o punem cu toții după ce, de exemplu, am petrecut o noapte cu partenerul sau cu un prieten, iar dimineața am observat că unul este plin de înțepături, iar celălalt, nu. Să nu uităm că, în timp ce mușcăturile roșii, dureroase și umflate sunt destul de rele, agresorii bâzâitori pot răspândi, de asemenea, o serie de agenți patogeni periculoși și reprezintă un risc tot mai mare pentru sănătate în Europa, scrie Dgi24.ro.

Țânțarii își urmăresc prada prin miros, iar unul dintre lucrurile pe care le caută este dioxidul de carbon. Dioxidul de carbon este un gaz pe care îl expirăm și acționează ca un semnal de orientare pentru insecte. Cantitatea de CO2 pare să conteze pentru țânțari. Persoanele mai mari expiră în mod natural cantități mai mari de dioxid de carbon și, din acest motiv, experții spun că au tendința de a fi mușcate mai des. Acest lucru se traduce prin faptul că bărbații sunt mușcați mai mult decât femeile, femeile însărcinate sunt mușcate mai mult decât femeile care nu sunt însărcinate, iar adulții sunt afectați de mușcături mai mult decât copiii. Dr. Robert Jones, un expert în controlul bolilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat că persoanele mai grase pot fi, de asemenea, ținte din acest motiv. Se consideră că aceeași logică se aplică și persoanelor cu o rată crescută a respirației.

Se spune că și aroma unică a oamenilor joacă un rol în selectarea victimelor țânțarilor. Mirosul nostru natural este determinat de o combinație a geneticii noastre, precum și de microbiota pielii, comunitatea de organisme microscopice care trăiesc pe suprafața cărnii noastre. S-au făcut anumite teste, mai multe persoane și-au lipit de corp benzi pentru a se impregna cu mirosul lor, apoi acestea au fost expuse țânțarilor, pentru a le determina preferințele olfactive. Deși există dovezi că aroma personală reprezintă o parte semnificativă a atracției pentru țânțari, oamenii de știință încearcă încă să afle exact care sunt compușii responsabili și ce putem face pentru a-i masca sau a-i reduce.

Dr. Jones a declarat: „Credem că factorii genetici și microbiomul pielii noastre afectează compușii volatili produși de organismul nostru, iar acest lucru afectează, la rândul său, modul în care mirosim”.

Experții au declarat că oamenii ar putea reduce șansele de a fi mușcați de țânțari evitând să poarte culorile pe care le consideră atrăgătoare.

În timp ce unele studii au constatat că acest lucru este adevărat, alte teste nu au fost concludente. Gândiți-vă doar că grupa O este cea mai răspândită în lume… Dr. Jones a declarat că, în general, grupa sanguină nu este probabil o componentă importantă a atracției țânțarilor. „Nu par să existe dovezi solide care să ateste că grupa sanguină influențează gradul de atracție al oamenilor pentru țânțari. Alți factori sunt mai importanți”, a spus el.

Numeroase alimente și băuturi sunt prezentate online ca atrăgând sau respingând țânțarii. Unele, cum ar fi usturoiul, sunt promovate sub logica că mirosul puternic va ajuta la mascarea propriului miros, acționând ca un fel de camuflaj olfactiv. Pe de altă parte, se susține că alimentele sărate sau dulci au efectul opus, producând compuși care ne fac mai atractivi pentru țânțari.

Dr. Jones a explicat că unii oameni reacționează mai rău decât alții la înțepăturile de țânțari. Acest lucru poate face ca mușcăturile lor să pară mai grave prin mâncărimi, mai mari și mai dureroase, astfel încât să pară chiar că au fost mușcate de mai multe ori decât o altă persoană, cu același număr de mușcături. Deci, ce pot face pentru a încerca să evit să devin un bufet de țânțari? Printre sfaturile pentru evitarea înțepăturilor de țânțari se numără purtarea hainelor cu mâneci lungi și a pantalonilor, folosirea repelentului de insecte, ținerea ferestrelor locuințelor închise sau folosirea paravanelor și dormitul sub o plasă de țânțari. Oamenii ar trebui să fie precauți în special dimineața devreme și seara devreme, deoarece atunci țânțarii sunt cei mai activi.

sursa foto: Digi24

Distribuie acest articol