Canicula face victime. 3 oameni au murit, numărul apelurilor la 112 crește

Delia Pătru
5 Min Read

3 oameni au murit în România din cauza caniculei, pentru că s-au expus pe o perioadă lungă de timp la temperaturile extrem de ridicate. Pe de altă parte, numărul solicitărilor la Ambulanță a crescut semnificativ de când cea mai mare parte a țării a intrat sub cod roșu de caniculă.

Trei oameni au murit din cauza căldurii extreme, iar legiștii investighează alte trei decese pentru a decide dacă pot fi puse pe seama caniculei. Un bărbat de 32 de ani cu temperatura corpului peste 43 de grade a murit la Iași. Iar un bărbat din București nu a mai putut fi salvat de medici, după ce a stat toată ziua în soare și a ajuns la spital cu o temperatură de 44 de grade, temperaturi la care corpul uman nu mai poate funcționa.

România a mai fost afectată de caniculă, dar de această dată „diferită este continuitatea, faptul că suntem în cod roșu de câteva zile. Și mâine iarăși este cod roșu într-o parte din țară, Bucureștiul e tot sub cod roșu. Această lungime a perioadei e extem de semnificativă, pentru că impactul e cumulat, oamenii nu mai pot, presiunea asupra lor este vizibilă, noi nu suntem în țările obișnuite cu această căldură excepțională”, a spus Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus la Digi24

El a avertizat că oamenii care se expun mult timp temperaturilor ridicate și nu se hidratează riscă să facă hipertermie și să ajungă într-o situație în care să nu mai poată fi salvați.

Arafat a făcut un apel la românii care au vecini în vârstă și care stau singuri să verifice dacă aceștia au nevoie de ajutor.

El a spus că a crescut și numărul de intervenții ale pompierilor, din cauza incendiilor de vegetație, în timp ce la ambulanță sunt între 1.000 și 1.500 de cazuri suplimentare față de media unei zile obișnuite.

„Există din păcate un impact al acestei perioade și populația va trebui totuși să se informeze și să respecte aceste reguli, să fie empatică cu vecinii, cu persoanele în vârstă, pentru că nu ai tu cum, ca autoritate, să bați la fiecare ușă”, a mai spus șeful DSU, potrivit digi24.ro

Sfaturile medicilor pentru perioadele de caniculă

Ministerul Sănătății a făcut câteva recomandări pentru populație:

– Evitați pe cât se poate expunerea prelungită la soare între orele 11-18

– Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală

– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.

– Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-2 ore zilnic în spații care beneficiează de aer condiționat ( magazine, spații publice, cinematografe).

– Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.

– Purtați pălării de soare, haine lejere, și largi, din fibre naturale, de culori deschise

– Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

– Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece aceasta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

– Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cefea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

– Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben sau roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

– O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă.

– Evitați activități în exterior care necesită un consum mare de energie.

– Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

– Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate!

Distribuie acest articol