MAI: Şoferii vor primi permisul înapoi dacă analizele antidrog nu vin în 72 de ore

Delia Pătru
5 Min Read

Legea care îi lăsa fără permis pe cei care refuzau drugtestul a fost publicată în Monitorul Oficial sâmbăta trecută. De atunci și până acum, aproape 200.000 de oameni au semnat o petiție în care cer anularea legii. Luni, Executivul a cedat.

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat că premierul a solicitat ministerului un mecanism prin care şoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanţe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-şi primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor.

„În şedinţa Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, (…) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ”, a spus Despescu la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El spune că, după ce conducătorul auto este oprit în stradă şi supus testului de consum de droguri, iar rezultatul a ieşit pozitiv, acesta este condus la o unitate medicală, autorizată, pentru prelevarea de probe. Dacă refuză, este condus, de asemenea, de echipajul de poliţie la aceleaşi unităţi medicale unde se recoltează probe biologice.

”În acel moment, conducătorul auto trebuie să aibă în 72 de ore un răspuns de la autoritățile statului român.

Și dacă șoferul a ieșit la aparat pozitiv și dacă refuză testarea, i se retrage permisul ca măsură administrativă temporară, fără dosar penal. 72 de ore sau mai puțin rămâne fără permis. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, premierul a cerut act normativ ca după 72 de ore să i se restituie permisul, dar procedura merge mai departe. Dacă rezultatul vine după 72 de ore și e pozitiv, se face dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise. Am primit asigurări de la Medicină Legală și de la Ministerul Sănătății că această procedură de analiză în laborator durează azi în țară de la 2 la 7 zile”, a declarat Despescu.

Aparatul Drugtest, potrivit acestuia, detectează doar prezenţa substanţei, însă numai după ce vin rezultatele de la laborator, acestea pot fi considerate ca probe într-un dosar penal.

Poliția Română a făcut sâmbătă noi precizări privind controversata ordonanță antidrog. Potrivit comunicatului emis de IGPR, nu şoferii sunt testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum de susbstanţe interzise sau alcool, dacă au un ”comportament nefiresc” sau dacă se găsesc în vehicul sticle sau substanţe suspecte.

„Anterior definitivării textului şi adoptării actului normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii siguranţei rutiere, acesta a fost postat în transparenţă decizională şi, ulterior, supus dezbaterii publice, tocmai pentru a se cunoaşte clar intenţia de reglementare în domeniul circulaţiei pe drumurile publice. De altfel, în urma parcurgerii acestor etape, au fost luate în considerare propuneri sau observaţii cu privire la prevederile proiectului de act normativ”, afirmă oficialii Poliţiei Române.

Poliția Română spune că nu toți șoferii din trafic vor fi testați „aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situaţiile următoare”:

a) dacă șoferul a fost sancționat, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive”, mai arată IGPR.

Potrivit IGPR, ”retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar şoferul primeşte permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive”.

Share This Article