sâmbătă, octombrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Campus Regional pentru Învăţământul Dual, pe 80 mii metri pătrați

Consiliul Județean (CJ) Dolj vrea construirea Campusului Regional Oltenia pentru Învățământul Dual pe un teren de aproape 80 mii metri pătrați. Acesta este situat în Ghercești. Administrația județeană a semnat, în toamna anului trecut, la Ministerul Educației, contractul de finanțare pentru acest proiect. Valoarea acestuia este de 25 milioane euro.

Consilierii județeni au aprobat, în ultima ședință, o hotărâre prin care administrația județeană va solicita executivului de la București trecerea „unui imobil-teren situat pe teritoriul administrativ al localităţii Gherceşti din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj (UM 0654 Craiova) în domeniul public al județului Dolj”. Inițial, în 2022, CJ Dolj ceruse Guvernului trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al județului a terenului cu suprafața de 79.930 mp, din Ghercești, pentru extinderea S.C. Parc Industrial Craiova S.A.

Ulterior, administrația județeană a cerut terenul pentru „două obiective de utilitate publică, respectiv: – dezvoltarea unui nou parc industrial, pentru o durată de 30 de ani; – înfiinţarea Campusului Regional Oltenia pentru învătământul Dual”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între timp, s-a decis ca noul parc industrial să se realizeze pe un alt teren, iar acum administrația județeană vrea ca pe întreaga suprafață de 79.930 mp să dezvolte proiectul „Campus Regional Oltenia pentru Învațământul Dual”.

„Realizarea obiectivului de investiții „Campus Regional Oltenia pentru Învăţământul Dual” va avea un efect pozitiv, în elaborarea sa ținându-se cont de faptul că Mecanismul de redresare și reziliență are la bază obiectivul U.E. de a realiza o sustenabilitate și o coeziune competitive, contribuind la remedierea situațiilor provocate de criză, la abordarea problemelor de mediu, plasând economia către o creștere durabilă precum și la realizarea tranziției digitale, esențiale pentru consolidarea rezilienței sociale și economice a U.E. și a statelor membre, a potențialului lor de creștere durabilă și a creării de locuri de muncă. În acest sens, realizarea acestui obiectiv de investiții va contribui la dezvoltarea continuă a parteneriatelor între operatorii economici și școli, cu rezultat în cunoașterea reciprocă și reală a nevoilor ambelor părți, anticiparea nevoilor de calificare și adaptare a ofertei la nevoile pieței muncii, intensificarea acţiunilor de informare, orientare și consiliere a elevilor privind cariera, abordarea integrată a formării profesionale inițiale şi continue, din perspectiva învățării pe parcursul întregii vieți, îmbunătățirea calității și relevanței programelor de educație și formare profesională pentru piața muncii, a nivelului de calificare a tinerilor. În același timp, vor fi susținute tendințele de dezvoltare a sectoarelor economice la nivel local și regional, dar și calificările necesare ramurilor industriale cu potențial competitiv, cu accent pe creșterea nivelului de calificare și noile tehnologii. Adaptarea sistemului de educație și formare profesională în sprijinul unei mai bune corelări a ofertei educaționale cu cerințele angajatorilor trebuie să se concretizeze prin anticiparea nevoilor de calificare și adaptarea ofertei la nevoile pieței muncii, dezvoltarea și implementarea de programe de formare în sistem partenerial cu mediul de afaceri corelat cu consolidarea parteneriatelor cu agenții economici, cu autorități și alte organizații care pot contribui la integrarea socio-profesională a absolvenților”, se explică în documentația ce a însoțit hotărârea aprobată de consilierii județeni.

Termenul de realizare al Campusului Regional Oltenia pentru Învăţământul Dual este de maxim 5 (cinci) ani de la preluarea imobilului-teren pe bază de protocol de predare-primire.

Proiectul va fi realizat cu bani alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Unul dintre cele 16 campusuri școlare pentru învățământ dual din România va fi construit la Craiova, cu fonduri europene atrase de Consiliul Județean Dolj. Am semnat contractul de finanțare în valoare de aproape 25 de milioane de euro în vederea implementării proiectului «Campus Regional Oltenia pentru Învățământul Dual». Este o investiție care se va realiza cu fonduri din PNRR și care presupune construirea unei clădiri dotate cu săli de clasă, bibliotecă, ateliere de practică digitalizate, laboratoare, bază sportivă, spații de cazare și cantină. În plus, în cadrul acestui proiect, se vor forma competențele pentru cel puțin 20 de profesori, 5 coordonatori de practică și 5 tutori de practică. Elevii care se vor înscrie la cursurile de învățământ dual vor beneficia de pregătire teoretică și practică pe specializări care le vor permite să fie încadrați în muncă imediat după absolvire. De aceea, primul pas pe care l-am făcut a fost acela de a atrage alături de noi – pe lângă unități de învățământ și instituții de stat – și parteneri privați din vaste domenii de activitate: aeronautică, automotive, energie, industrie producătoare sau HoReCa. Dăm astfel posibilitatea ca, în fiecare an școlar, să fie pregătiți pentru piața muncii peste 200 de elevi înscriși în ruta duală completă, dintre care 50 proveniți din categorii defavorizate, și cel puțin 100 de studenți înmatriculați la programele de studiu sau programele de învățământ superior dual, dintre care, în mod similar, 30 proveniți din categorii defavorizate“, a precizat, la momentul semnării contractului de finanțare, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Politica