miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Laburiștii au câștigat alegerile din Marea Britanie

Keir Starmer va deveni vineri următorul prim-ministru al Marii Britanii, Partidul Laburist pe care îl conduce câștigând o majoritate confortabilă în cadrul alegerilor parlamentare de joi, arată rezultatele parțiale și un sondaj efectuat la ieșirea de la urne, potrivit hotnews.ro care citează Reuters și BBC.

Conform sondajului realizat de Ipsos UK pentru Sky News, BBC și ITV News, laburiștii ar urma să câștige 410 locuri, oferindu-i lui Sir Keir Starmer o majoritate de 170 de locuri. Partidul Conservator ar urma să se prăbușească la 131 de locuri. Partidul antiimigrație al lui Nigel Farage, Reform UK, ar urma să-şi facă o intrare mai importantă decât se prevedea, cu 13 mandate.

Rezultatul va oferi partidului de stânga o majoritate mai mult decât confortabilă, încheind 14 ani tumultuoși de guvernare conservatoare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Partidul conservator al premierului Rishi Sunak ar urma să câștige doar 154 de locuri, cea mai slabă performanță electorală din istoria sa, alegătorii pedepsindu-l pentru criza costului vieții și pentru anii de instabilitate și de lupte interne care au adus în fruntea guvernului cinci prim-miniștri diferiți de la votul pentru Brexit din 2016.

Rezultatele alegerilor, estimate de BBC, mai arată că liberal-democrații de centru ar urma să obțină 56 de locuri, în timp ce partidul populist de dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, militant pentru Brexit, ar urma să câștige 4 locuri – mai puțin față de cele 13 indicate de exit-poll.

Starmer va veni la putere într-un moment dificil pentru țară și are în față o lungă listă de provocări, de la o economie lentă la servicii publice tot mai degradate și la scăderea nivelului de trai – toate, motive care au contribuit la înfrângerea conservatorilor.

Pentru conservatori în schimb, situația este dramatică.

Dacă cifrele sunt confirmate de rezultatele finale, acesta ar fi cel mai slab rezultat al Partidului Conservator din istoria sa, în ceea ce privește numărul de locuri, deși cu doar două mandate mai slab decât precedentul record negativ, 156 de locuri în alegerile din 1906.

Economia, migrația și starea nesatisfăcătoare a sistemului sanitar s-au aflat printre principalele preocupări ale britanicilor.

Marea Britanie s-a confruntat cu o inflație ridicată și o creștere economică lentă, astfel că majoritatea oamenilor simt acum că sunt mai săraci. Conservatorii au reușit să controleze inflația, care a încetinit la 2% până în luna mai, după ce a atins un vârf de 11,1% în octombrie 2022, însă creșterea rămâne lentă, ridicând semne de întrebare cu privire la politicile economice ale guvernului.

Mii de solicitanți de azil și migranți economici au traversat Canalul Mânecii în bărci gonflabile fragile în ultimii ani, stârnind critici din partea celor care au observat că guvernul a pierdut controlul asupra frontierelor Marii Britanii.

Controlul granițelor a fost unul dintre argumentele folosite de conservatorii care au susținut Brexit-ul.

Politica conservatorilor pentru oprirea ambarcațiunilor este un plan de deportare a unora dintre acești migranți în Rwanda. Criticii spun că planul încalcă dreptul internațional, este inuman și nu va face nimic pentru a opri oamenii care fug de război și foamete.

Serviciul național de sănătate al Marii Britanii, care oferă asistență medicală gratuită pentru toată lumea, este afectat de problema listelor lungi de așteptare pentru orice, de la îngrijirea dentară la tratamentul cancerului.

Ziarele sunt pline de povești despre pacienți grav bolnavi nevoiți să aștepte ore întregi pentru o ambulanță, apoi și mai mult pentru un pat de spital.

Mediul a fost și el o temă de campanie. Sunak a revenit asupra unei serii de angajamente în materie de mediu, amânând termenul limită pentru încetarea vânzării de autoturisme pe benzină și motorină și autorizând noi foraje petroliere în Marea Nordului.

Criticii spun că acestea sunt politicile greșite într-un moment în care lumea încearcă să combată schimbările climatice. Chestiunea se află și în centrul dezbaterii din restul Europei, tot mai mulți critici observând că costul acestei tranziții este pur și simplu prea mare și afectează economia.

Politica