luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Dezbateri intense de Ziua Internațională a Dunării, la ABA Jiu

Administrarea eficientă a resurselor de apă în bazinul Jiu-Dunăre este esențială pentru protejarea mediului înconjurător

Comitetul de Bazin Jiu-Dunăre a marcat în mod festiv miercuri, 26 iunie, Ziua Internațională a Dunării prin discuții intense și constructive despre proiectele curente în domeniul gospodăririi apelor și investițiilor.

Printre acestea, s-au evidențiat inițiative remarcabile precum cele ale Administrației Bazinale de Apă Jiu pentru conservarea biodiversității în Bazinul Inferior al Dunării și „Amenajarea complexă a râului Jiu în vederea apărării municipiului Craiova împotriva inundațiilor”. Aceste proiecte nu doar că urmăresc protejarea mediului înconjurător și a habitatelor naturale, dar și îmbunătățirea rezilienței orașelor și comunităților vulnerabile la riscurile naturale. Dezbaterile din cadrul comitetului au subliniat importanța colaborării și a acțiunii concertate în fața provocărilor ecologice și sociale din regiunea bazinului hidrografic Jiu-Dunăre.

Directorul ABA Jiu, ing. Daniel Naicu a ținut să sublinieze importanța acestei zile, deschizând subiectul pentru mai multe domenii.
Sărbătorim cu toții astăzi Ziua Internațională a Dunării, un eveniment încărcat de semnificații ce depășește cadrul formal- desemnarea unei zile pe care să o marcheze în același timp toate țările dunărene a fost un semnal pe cât de clar, pe atât de important că o cooperare funcțională și activă ne este nu doar recomandabilă, ci indispensabilă. „Să păstrăm Dunărea albastră!”, sloganul sub care marcăm această sărbătoare, grăiește de la sine!”, a spus acesta.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentantul Instituției Prefectului Județului Dolj, dna. Elena Predatu a evidențiat, de asemenea, valoarea acestui fluviu. “Dunărea este o sursă importan.tă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigaţii şi industrie. Fluviu Dunărea ne oferă frumuseți fără seamăn în lume iar noi, în România, avem, spre norocul nostru, și Delta Dunării. Fluviul Dunărea, însă, cu tot ce presupune existența lui și a noastră pe lângă el – activități economice, turism – este un ecosistem uriaș și avem datoria să îl protejăm. Trebuie să păstrăm Dunărea albastră!”, a adăugat ea.

Biologul Daniela Dudău a subliniat importanța vitală a Administrației Bazinale de Apă Jiu în gestionarea apei, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Ea a explicat că administrarea eficientă a resurselor de apă în bazinul Jiu-Dunăre este esențială pentru susținerea diverselor activități umane și pentru protejarea mediului înconjurător.

Din perspectiva cantitativă, administrația monitorizează cu atenție Fluviul Dunărea și afluenții săi pe o distanță semnificativă de 273,2 km, până la limita cu bazinul hidrografic Olt, acoperind o suprafață de aproximativ 6678 km². Pentru aceasta, sunt operaționale 9 stații hidrometrice pe Dunăre și 8 pe afluenții direcți ai acesteia, împreună cu 67 de foraje pentru monitorizarea calității apei sub aspect CAS (27 dintre acestea având monitorizare manuală și 40 pentru monitorizare automată).

În ceea ce privește monitorizarea calitativă, Daniela Dudău a detaliat că se efectuează pe segmentul Baziaș-Oltenița, pe o lungime de peste 640 km de Dunăre. Laboratoarele din Craiova și Dr. Tr. Severin sunt responsabile pentru analizarea apei în 8 secțiuni distincte ale rețelei TNMN, fiecare secțiune având câte 3 stații de măsurare (mal stâng, mijloc și mal drept). Aceste eforturi sunt esențiale pentru evaluarea și menținerea calității apei în conformitate cu standardele naționale și internaționale, asigurând protecția resurselor acvatice și a biodiversității în întregul bazin hidrografic Jiu-Dunăre.

Politica