luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Lucrezi de acasă? Cele mai comune mituri şi realităţi despre munca remote

Lucrul remote se număra printre cele mai importante schimbări pe piaţa muncii ale ultimilor ani. Tehnologia a făcut posibilă ca această schimbare să aibă loc, însă în continuare există dezbateri PRO şi CONTRA, atât între angajaţi, cât şi între anagajatori. Dacă îţi doreşti să lucrezi de acasă, însă nu te poţi decide dacă ţi se potriveşte o astfel de schimbare, există soluţii.

Află de mai jos cele mai comune mituri şi realităţi despre lucrul remote:

MIT: Nu-ţi trebuie un cadru organizat ca să lucrezi de acasă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrul de acasă îţi poate oferi mai multă flexibilitate, însă asta nu înseamnă că poţi renunţa complet la organizare. În cele mai multe domenii, organizarea este cheia ca să atingi cele mai bune rezultate, fie că lucrezi de acasă, fie că lucrezi de la birou. De aceea, nu te grăbi să crezi că munca de acasă înseamnă ore în şir de scroll pe telefon sau absenţa oricărui deadline.

Dacă te confrunţi cu probleme când vine vorba de organizare, cel mai probabil munca la birou sau un regim hybrid ţi se potriveşte mai bine.

ADEVĂR: Munca remote îţi dă libertatea să-ţi creezi propriul spaţiu de lucru

Munca remote nu înseamnă lipsa organizării, ci libertatea de a-ţi crea propriul spaţiu şi program de lucru. Pentru că, da, vei avea nevoie de un program de lucru, fie el flexibil, dar şi de un spaţiu dedicat. Indiferent de tipul de muncă pe care-l prestezi, de la taskuri pe laptop şi până la realizarea de produse handmade, majoritatea ocupaţiilor implica crearea unei zone de lucru.

Un spaţiu de lucru poate însemna un birou complet echipat, de la laptop şi până la accesorii precum tastatura de gaming sau căştile wireless sau poate însemna un atelier ori un loc dedicat în grădină.

Când munceşti de acasă sau remote, tu decizi cum arată biroul tău, cum îţi împarţi sarcinile sau ce ţinută alegi pentru ziua de lucru. Totuşi, asta nu înseamnă că nu ai nevoie de o zonă dedicată lucrului, astfel încât să-ţi poţi face treaba în linişte.

MIT: Poţi lucra de acasă şi fără aparatură performanţă

Tehnologia avansată este cea căreia trebuie să îi mulţumim pentru popularizarea joburilor de la distanţă. În anii ’80 sau ’90 o mulţime dintre meseriile şi activităţile ce astăzi se pot efectua remote, se puteau desfăşura doar la birou, din lipsa tehnologiei potrivite.

Astfel, ca să lucrezi confortabil de acasă, vei avea nevoie de aparatura dedicată, de la smartphone şi până la laptop sau chiar accesorii, cum ar fi monitoarele ori tastaturile de gaming sau multimedia.

E foarte puţin probabil să poţi lucra de acasă fără deviceuri performante şi internet rapid, indiferent de domeniu.

ADEVĂR: Există un set de deviceuri de bază pentru munca remote

Ca să munceşti eficient de acasă, o să ai nevoie de anumite dispozitive. În general, laptopul său calculatorul reprezintă cel mai important element pentru o mulţime de joburi şi meserii, de la posturi în marketing şi până la proiecte în IT, HR sau consiliere juridică.

În funcţie de specificul jobului, poţi avea nevoie şi de anumite accesorii. Spre exemplu, căştile wireless sunt foarte utile pentru cei ce au multe meetinguri zilnice, în timp ce tastatura de gaming sau multimedia e folositoare pentru cei din domenii creative. De la căşti fără fir şi tastatura de gaming, lista de accesorii folositoare poate continua cu camera video pentru meetinguri, cooler pentru laptop şi mouse wireless.

Fără un set de dispozitive de bază, adecvate muncii tale, de la electronice şi până la accesorii, e posibil să nu îţi poţi desfăşura activitatea prea bine remote. În mod ideal, ar trebui să ai aceleaşi condiţii de lucru ca la birou când lucrezi de acasă, în special la capitolul tehnologie.

Munca remote nu se potriveşte tuturor, de aceea este bine să te informezi înainte de a lua o astfel de decizie. Ca orice altă activitate, joburile remote au avantaje şi dezavantaje, pe care va trebui să le cântăreşti bine înainte de a face o schimbare în carieră.

Politica