Anchetatorii au făcut 12 percheziții domiciliare în mai multe județe
Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, au efectuat joi, 20 iunie, 12 percheziții domiciliare în mai multe locații din București și din județele Arad, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj și Teleorman.
Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, autoritățile au descoperit că zece persoane fizice ar fi depus dosare la o instituție oficială pentru obținerea certificatelor de manager de transport de marfă, în dosarele cărora ar fi inclus, printre altele, diplome de bacalaureat falsificate. Suspiciunile au fost stârnite de faptul că aceste diplome nu ar fi fost eliberate de instituțiile de învățământ la care susținătorii ar fi pretins că au absolvit cursurile, sau că instituțiile respective nu ar fi existat sau funcționat pe teritoriul național.
De asemenea, toate cererile pentru obținerea certificatelor de manager de transport depuse de cele zece persoane ar fi fost centralizate la aceeași instituție de pregătire profesională din București, chiar dacă solicitanții aveau domiciliul în diferite județe.
„Din cercetări a reieșit faptul că 10 persoane fizice ar fi depus la o instituție dosarele necesare în vederea eliberării certificatelor de manager de transport de marfă, dosare ce ar fi conținut printre alte înscrisuri și diplome de bacalaureat false. Bănuiala falsurilor ar fi fost determinată de faptul că diplomele în cauză nu ar fi fost eliberate de către unitățile de învățământ, la care ar fi „absolvit” titularii sau instituția școlară înscrisă pe diplomă nu ar fi funcționat / nu ar fi existat pe teritoriul național.
De asemenea, toate cererile în vederea eliberării certificatelor pentru cele 10 persoane ar fi fost depuse la instituție de către același centru de pregătire profesională, din municipiul București, deși acestea ar fi avut domiciliile în județe diferite. Perchezițiile se efectuează la sediul și punctul de lucru al societății implicate și la domiciliile solicitanților, în vederea stabilirii legăturilor infracționale, descoperirii și ridicării documentelor despre care există bănuiala că ar fi fost false, identificării altor mijloace de probă, precum documente sau instrumente care ar fi ajutat la falsificarea diplomelor de bacalaureat, tipizate folosite pentru realizarea acestora, ștampile, timbru sec, sisteme informatice, care ar fi fost utilizate la realizarea falsurilor, etc.
La sediul Inspectoratului General al Poliției Române vor fi aduse 2 persoane pentru audieri, ce au ca obiectiv conturarea mecanismului de promovare a dosarelor necesare eliberării certificatelor de către instituția în cauză. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Arad, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj și Teleorman”, transmite politiaromana.ro.