miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Lubenițe dulci și zemoase în piețe. Producătorii se plâng de vânzări


Lubenițele produse în Dolj au ajuns în piețele din Craiova. Producătorii din Dăbuleni și Rojiște spun că recolta de anul acesta este dulce și zemoasă. Cumpărătorii, însă, se lasă așteptați. 

Producătorii spun că vremea a făcut ca pepenii să se coacă mai repede, chiar cu o săptămână, două față de anul trecut. 

„Din cauza temperaturilor foarte ridicate din ultimul timp, și nisipul nostru fiind prielnic pentru lubenițe, am ieșit mai repede anul ăsta. Ne bucurăm totuși că avem o recoltă bogată. Vremea ne-a pus în dificultate. Cheltuielile sunt uriașe. Am pus răsadul în solarii din martie. Recoltăm doar seara că sunt mult prea calde. Avem 7 hectare de pepene verde”, spune Irina Diță, producător. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

O altă doamnă producător, din comuna Rojiște, mărturisește că investiția este costisitoare: „Nu avem vânzare, vin cu ei tocmai de la Rojiște. Ieri am ieșit aici în piață pentru prima oară. Investiția mare și nu ieșim cu nimic, ba chiar tre să punem de la noi. Recolta e bună. Știți ce dulce și zemos e”

Kilogramul de pepene verde în piața din cartierul Valea Roșie este 5 lei, iar cel de pepene galben este 10 lei. În piața centrală din Craiova kilogramul de lubeniță este între 5-7 lei, iar cel de pepene galben este între 8-10 lei.  

„10 lei pepenele galben, iar lubenița este 5 lei. Uite că plecăm de dimineață în piețe și venim de departe și nu scoatem nimic”, se plânge un producător din Dăbuleni, în vreme ce altul recunoaște că se bazează pe clienții fideli. 

„Avem vânzare și nu prea. Adică lumea care ne știe că venim la piață de atâția ani cumpără. Ea este foarte gustoasă, e zemoasă. Suntem la piață din 2010. 6 luni pe an stăm pe piață”, a spus omul. 

Pentru că vremea a fost călduroasă, o parte dintre producători au ieșit cu recolta mai devreme cu două săptămâni față de anul trecut. Prețul însă este mai mare față de anul trecut cu un leu sau doi.  În supermarketuri au ieșit pepenii de origine Grecia, iar aceștia se vând cu 3-4 lei un kilogram.

Pe lângă gustul bun și răcoritor în zilele toride, lubenița aduce o serie de beneficii organismului. Este cunoscut faptul că reduce rezistența la insulină, hormon vital în organism, implicat în controlul nivelului de zahăr din sânge. 

Lubenița reduce febra musculară survenită în urma activităților fizice intense. Reduce tensiunea arterială, fiind, așadar, recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială. De asemenea, stimulează metabolismul, având un conținut foarte mare de apă, oferă energie și îmbunătățește sănătatea creierului.  

Totuși, consumul exagerat al lubeniței este contraindicat celor care suferă de insuficiență renală cronică, celor care au alergii cutanate, ori la fructe sau fructoză, persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil. 

Pentru cei care vor să slăbească, lubenița este de ajutor. Are un conținut scăzut de calorii (30 kcal/100gr).

Politica