Românii stabiliți în Italia pot vota pentru Parlamentul European, pe listele din peninsulă

Delia Pătru
5 Min Read

În Italia, votul pentru Parlamentul European a început de sâmbătă, de la ora 15, și se poate vota și duminică. Românii stabiliți aici pot vota pentru europarlamentare, însă pe listele candidaților din Italia, dar numai dacă s-au înscris în prealabil pe listele electorale din localitatea în care locuiesc, în acest stat, scrie g4media.ro

Sâmbătă 8 și duminică 9 iunie 2024 va avea loc scrutinul pentru alegerea celor 76 de membri ai Italiei în Parlamentul European. Secțiile de votare din Italia, dedicate candidaților italieni, vor fi deschise sâmbătă, 8 iunie, între orele 15:00 și 23:00, iar duminică, 9 iunie, între orele 07:00 și 23:00.

Pot vota aici și românii care au reședința în Italia și care au depus deja o cerere la municipalitatea de reședință. O pot face atât pentru candidații italieni pentru Parlamentul European, cât și pentru alegerile locale, acolo unde se organizează, în acest weekend.

Dacă nu s-au înregistrat pe listele electorale locale, românii din Italia, dar și din restul lumii unde sunt secții de votare românești, pot vota pe listele de candidați români pentru Parlamentul European.

În Italia, România a deschis cele mai multe secții de votare din străinătate, 150. Pentru a vă putea face o imagine, în Sectorul 1 din București sunt deschise 167 de secții de votare pentru alegerile din 9 iunie.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din străinătate din cadrul MAE, Iulian Ivan, susține că România a deschis acum un număr record de secții de votare în străinătate, numărul de secţii fiind direct proporţional cu numărul de români din fiecare ţară.

Astfel, cele mai multe secţii de votare sunt în Italia – 150, Spania – 147, Marea Britanie – 104.

Există locuri în care nu au fost organizate secţii de votare fie pentru că personalul militar român a fost retras din regiune, fie pentru că misiunea diplomatică a fost închisă sau mutată. Este vorba de Afganistan, Mali, Rusia – Rostov pe Don, Ucraina – Odesa, Sudan, Libia, Coreea de Nord, Venezuela, susține oficialul.

Ivan a spus că au fost transmise, până în acest moment, peste 2,5 milioane de buletine de vot şi peste 8.400 de ştampile.

În funcţie de fusul orar, votarea în străinătate pentru europarlamentare va începe pe 8 iunie, 22,00 ora României (primele secţii se vor deschide în Noua Zeelandă) şi se va încheia pe 10 iunie, 8,00 ora României (ultimele secţii se vor închide pe Coasta de Vest a SUA).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au realizat şi un Ghid destinat alegătorilor care doresc să voteze la secţiile organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European, care este disponibil pe pagina online a MAE.

Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea şi desfăşurarea scrutinului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secţie şi modul de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Lista secţiilor de votare din străinătate şi adresele sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a MAE, la secţiunea dedicată alegerilor, disponibilă aici.

MAE aminteşte că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în afara ţării pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora 22,00. Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22,00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23,59.

Foto: arhivă

Distribuie acest articol