luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Încep lucrările de cadastru gratuit, în comunele Cârcea și Ghercești

Prima întâlnire din cadrul campaniei de informare a cetățenilor din comunele doljene Cârcea și Ghercești, înainte de începerea lucrărilor de cadastru general, a avut loc miercuri, 29 mai 2024. La eveniment au participat directorul O.C.P.I. Dolj, Alin Victor Dumitrescu, primarul localității Cârcea, Valerică Pupăză, primarul localității Ghercești, Cornel Nolică Păpăroiu și reprezentanții prestatorului lucrărilor de cadastru general.

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților din Cârcea și Ghercești sunt gratuite pentru cetățeni, se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) și sunt finanțate din fonduri europene.

„Trebuie ca cetățenii să înțeleagă etapele derulării programului, acesta este rolul companiilor de informare. Trebuie să știe că reprezentanții prestatorului, însoțiți de cei ai primăriei, vor merge din casă-n casă pentru măsurători, că trebuie să pregătească actele de proprietate și că este absolut necesară colaborarea lor. Apoi, oamenii trebuie să verifice rezultatele lucrărilor, care vor fi afișate la primărie și să depună contestații sau cereri de rectificare, dacă va fi cazul”, a punctat Alin Victor Dumitrescu, directorul O.C.P.I Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înregistrarea proprietăților din comunele Cârcea și Ghercești în sistemul integrat de cadastru și carte funciară vizează o suprafață de 2.450 de hectare, respectiv 2.687 de hectare și este gratuită pentru cetățeni.

În prezent, din totalul de 111 de UAT-uri din județul Dolj, au fost cadastrate în proporție de sută la sută douăsprezece unități administrativ-teritoriale: Coțofenii din Dos, Drănic, Goicea, Mischii, Brădești, Pielești, Dioști, Giurgița, Leu, Maglavit, Moțăței și Rast. Pentru ultimele opt comune, finanțarea a fost asigurată din fonduri europene. În alte 75 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

Până în decembrie 2023, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a fost beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat. Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților cu fonduri europene continuă, deoarece proiectul a fost etapizat, potrivit Legii nr. 338/2023. Astfel, finanțarea cu fonduri europene a lucrărilor de cadastru sistematic este inclusă în Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.

Politica