Biroul Electoral Central a decis, marţi, că invocarea neştiinţei de carte, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur, transmite Agerpres.
Potrivit unei hotărâri aprobate marţi de către BEC, „alegătorul care se prezintă la secţia de votare şi, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el”. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
În această categorie nu intră persoanele analfabete, cele care nu cunosc limba română sau care invocă necunoașterea legislației în ce privește procedura de vot.
„Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu uşurinţă de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare cu propriile simţuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare. Invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur”, mai prevede documentul.
Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a mai afirmat că la alegerile din 9 iunie cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, menţionând că este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi.
„În interiorul cabinei de vot, cetăţenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ştampila unde doresc. În cazul cetăţenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecţiuni care este vizibilă, preşedintele secţiei de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoţiţi de o persoană la alegerea lor”, a afirmat Greblă, la o conferinţă de presă.
O altă decizie anunțată de Greblă a fost că secțiile de votare se vor închide la ora 22.00, față de ora 21.00, cum a fost la precedentele alegeri.
„Votarea începe la 7 dimineața și se termină la ora 22:00. Totuși, acolo unde, în mod excepțional, președintele secției de votare decide, pentru că observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secției de votare și stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat”, a spus președintele AEP.
Acesta a mai precizat cetăţenii nu pot vota cu paşaportul simplu în ţară, ci cu cartea de identitate sau alt document echivalent. În străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în acea ţară, a mai spus preşedintele AEP, arătând că MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo.