„Ceea ce facem, facem bine, nu facem rău, nu aducem secetă, nu aducem potop”
Există un conflict în Vrancea legat de sistemul antigrindină. Fermierii se opun lansării rachetelor, argumentând că acestea nu fac altceva decât să împrăștie ploaia și să contribuie la apariția secetei. Supărați că le sunt afectate recoltele, agricultorii vrânceni au atacat cu pietre și lemne un punct de lansare a rachetelor antigrindină, potrivit TVR.
Fermierii au deteriorat două autovehicule ale angajaților, iar poliția îi investighează acum pentru distrugere. Daunele provocate se estimează la aproximativ 1.000 de lei. Autoritățile din Vrancea au folosit joi sistemul antigrindină pentru a dispersa norii, în timpul unui cod galben de ploi, vijelii și grindină. Cu toate acestea, au reușit să lanseze doar una dintre cele două rachete pregătite la Bordeasca Veche, deoarece fermierii au atacat punctul de lucru imediat ce au aflat că sistemul este activ.
„Cred că această situație este oarecum exagerată. Noi, ca organizație, am încurajat să nu protesteze într-un mod violent, ci doar pașnic”, a declarat Teofil Dascălu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea, citat de televiziunea publică.
Potrivit specialiștilor, rachetele țintesc zone îndepărtate de punctul de tragere. „Rachetele nu zboară deasupra puncului de lansare, ci zboară la o distanță de 8-10 km pe direcția de lansare. Deci efectul nu este deasupra punctului sau în apropierea punctului. Drept urmare, în Vulturu au căzut cantități însemnate de precipitații, în Bordeasca nu”, a spus Ionuţ Lazăr, director, Centrul de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.
Fermierii din județele Buzău, Prahova, Vrancea, Vaslui și Iași exprimă dezacordul față de lansarea rachetelor antigrindină și solicită utilizarea lor doar în situații deosebite. Ei susțin că seceta din zonă este provocată de sistemul utilizat pentru dispersarea norilor considerați periculoși.
Luna trecută, fermierii din Vrancea au solicitat un studiu de impact pentru a evalua dacă sistemul antigrindină influențează cantitatea de precipitații și contribuie la apariția secetei. Autoritățile încearcă să îi convingă că sistemul antigrindină nu este responsabil pentru deficitul de apă în sol.
„Nu lansăm în orice celulă. Avem situații concrete. S-a constatat că acolo unde am lansat nu a căzut grindină, precipitațiile au fost cu 15-20 la sută mai mari. Ceea ce facem, facem bine, nu facem rău, nu aducem secetă, nu aducem potop”, a spus Gheorghe Caunei, preşedinte, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină.
Fermierii din Prahova și Vrancea au protestat luna trecută, nemulțumiți că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, nu a dat un ordin promis prin care tragerea rachetelor antigrindină să nu se mai facă fără un acord explicit de la centru, potrivit Euractiv și Observatorul Prahovean.
Foto: Libertatea