marți, ianuarie 7, 2025

Ultima ora

Sport

Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut. Medicul pediatru Mihai Craiu: La INSMC, sunt internați 8 copii

S-au înmulțit cazurile de tuse convulsivă și în România, în special în rândul copiilor, spun medicii. De altfel, specialiștii de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor au avertizat recent că Europa se confruntă cu o epidemie de tuse măgărească sau pertussis și s-au înregistrat deja decese în rândul sugarilor și al persoanelor în vârstă. În București, la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, doi copii au fost aduși în stare gravă cu ambulanța și în prezent sunt opt copii internați, scrie europafm.ro.

Mihai Craiu, medic pediatru: „Cei mai mulți au venit cu dificultăți de respirație, cu tuse foarte frecventă”.

„În momentul acesta, confirmați sunt opt (n.r copii) prin teste PCR. Cei mai mulți au venit cu dificultăți de respirație, cu tuse foarte frecventă și cu stare generală alterată”, a spus la Europa FM medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a explicat că tusea convulsivă e ușor de recunoscut: copilul nu se mai oprește din tușit și la un moment dat pare că rămâne fără aer.

Cunoscută sub denumirea de tuse măgărească sau tusea de 100 de zile, tusea convulsivă e provocată de o bacterie – Bordetella pertussis – care infectează plămânii și căile respiratorii. Este o boală contagioasă, care poate fi prevenită prin vaccinare, însă după pandemie populația a devenit tot mai retincentă în privința vaccinării.

„Pacienții sunt tratați cu antibioticul adecvat severității. Unii dintre copiii care sunt la noi în institut sunt în secții obișnuite. Din păcate, unul dintre copii are nevoie de un întreg arsenal de mijloace terapeutice pentru a fi ținut în viață. E susținut, protejat prin ventilație invazivă”, a spus medicul Mihai Craiu.

„Și astăzi se poate duce un părinte cu un copil minor până la vârsta de 18 ani. Se selectează prima doză pe care nu a făcut-o copilul, să zicem aceea de la două luni. Și o administrează gratuit, deci se face prin medicul de familie”, a precizat doctorul.

În cazul adulților, vaccinul se face o dată la 10 ani. Potrivit Centrului European de Control și Prevenire a Bolilor, la nivel european, s-au înregistrat de la începutul anului trecut și până în aprilie, anul acesta, 60.000 de cazuri de tuse convulsivă și 19 decese la sugari și persoane în vârstă.

Politica