joi, ianuarie 9, 2025

Ultima ora

Sport

Elevi români, premiați la două concursuri de limba latină din Italia, ”abandonați” de Ministerul Educației

Mai mulți elevi români au participat recent la două din cele trei concursuri internaționale de Limba latină care reunesc cei mai buni elevi din Europa la traduceri din autorii clasici. Liceenii, de la licee din diferite orașe, au mers în Italia pe cont propriu și s-au întors cu premii, dar nu le sunt recunoscute în vreun fel de Ministerul Educației (ME). Instituția a scos de doi ani cele două concursuri din graficul participărilor, fără vreo explicație pentru aceștia.

Elevii au fost pregătiți de profesorii lor, dar și de profesori de la Facultatea de Limbi și literaturi străine a Universității din București (FLLS-UB) care au făcut înscrierile direct la organizatorii din Italia, după cum explică profesorul Theodor Georgescu pentru Edupedu.ro.

Contrar declarațiilor oficiale, cele mai recente ale ministrei Educației, Ligia Deca, fiind la singura deschidere a unei etape naționale de olimpiadă școlară 2024 la care a participat, la Timișoara, pentru cea de Limbi clasice – latină și greacă veche, elevii și profesorii însoțitori au plătit tot ce înseamnă deplasarea în Italia. Iar premiile – un loc VI, un loc I și o mențiune de onoare nu pot fi recompensate în România sub vreo formă: concursurile nu sunt în listele și calendarele aprobate de Ministerul Educației (ME).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai exact, pe 11-13 aprilie a avut primul concurs din seria de trei concursuri dedicate, pe rând, lui Ovidiu, Horatiu și Cicero. La Sulmona, în Italia, a avut loc concursul „Certamen Ovidianum Sulmonense”. Proba constă în traducerea și interpretarea unui pasaj din opera lui P. Ovidius Naso, potrivit organizatorilor.

O elevă româncă a obținut premiul al VI-lea: Carina Nițulescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Elena Cuza” din București. Carina nu studiază latină la școală, fiind la profil pedagogic, dar s-a pregătit în cadrul Cercului de Filologie Clasică organizat de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București).

România a fost reprezentată la Ovidianum de patru elevi și doi profesori (universitar, Theodor Georgescu, Universitatea din București, și preuniversitar, Coca Dorica, Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani).

În minivacanța de 1 mai – Paștele ortodox, a avut recent loc, tot în Italia, la Venosa, concursul „Certamen Horatianum”, între 2 și 4 mai 2024. Proba constă în traducerea și interpretarea unui pasaj din opera lui Q. Horatius Flaccus, potrivit organizatorilor.

Concursul este împărțit în secțiunea dedicată elevilor italieni și străini. La secțiunea dedicată elevilor străini, doi elevi români au fost premiați: Victor Horațiu Troșan a obținut premiul I, iar Patricia Iuliana Peter – mențiunea de onoare.

Amândoi sunt elevi în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. Cei doi elevi au fost pregătiți și însoțiți la concurs de profesorul lor, Alexandru Dudău.

Foto: arhivă

Politica