Vin vremuri grele pentru proprietarii de mașini diesel, potrivit unui raport al Federației Europene de Transport și Mediu. În 2030 e posibil să dispară motorina din benzinării și implicit, în acest timp, să scadă cererea pentru cumpărarea de astfel de mașini.
Predicția s-a făcut în special pentru Londra, unde s-a constatat că în ultimii patru ani au scăzut vânzările pentru mașinile diesel cu 40 de procente, iar la nivelul întregilor regiuni din Anglia cu 15 procente, scrie digi24.ro
Experții britanici cer guvernului să accelereze interdicția de a cumpăra mașini noi diesel și să introducă stimulente fiscale.
Prețul real al benzinei și motorinei la pompă constituie doar aproximativ 40% din suma totală afișată, iar restul sunt taxe și accize impuse de autoritățile fiscale.
Mașinile electrice, însă, nu ard carburant accizat, iar numărul acestora crește pe zi ce trece. Astfel că, autoritățile vor să introducă taxe speciale pentru posesorii de mașini electrice.
Marea Britanie a decis deja că, din 2025, autovehiculele electrice, mașinile, utilitarele și motocicletele, vor plăti taxa VED (Vehicle Excise Duty, tarif anual standard de 165 de lire sterline), pentru compensarea accizei la carburanți.
Ministrul britanic de Finațe, Jeremy Hunt, a declarat că această mișcare va face sistemul de taxe auto din Marea Britanie „mai corect”.
Pe lângă ce s-a menționat anterior, impozitul pentru mașinile electrice de companie din UK va crește la 3% în aprilie 2025, apoi cu câte 1% în fiecare an consecutiv, până la 5% în 2027/28.
În Australia, în statul Victoria s-a propus ca șoferii de mașini electrice sau hybrid să plătescă o taxă per kilometru parcurs.
Teoretic, nu e mare – 2,8 cenți/km pentru electrice și 2,3 cenți/km pentru hybrid, însă la media anuală de 12.400 km parcursă șoferii australieni, înseamnă circa 350 de dolari australieni.
Printre altele, Elveția a decis ca de la 1 ianuarie 2024, mașinile electrice să fie impozitate ca cele pe benzină, asta după ce vânzările de automobile pe baterii au crescut de 6 ori în ultimii ani și cota de piață estimată pentru 2023 e de 25%.
Așa că, inspirându-se din aceste exemple de taxe pentru acest tip de mașini, un stat din Canada a transmis că lucrează la introducerea unei taxe fixe, la înmatriculare, pentru mașinile electrice, conform TheGuardian.com.