“Nu mi-a plăcut viața pentru că este destul de mult diferită față de România”
Tânărul care a declinat oferta de a merge la o universitate din SUA a obținut un rezultat remarcabil la Olimpiada Națională de Chimie. Radu Tăerel a câștigat premiul III și a fost selecționat în lotul lărgit al României pentru participarea la Olimpiada Internațională de Chimie.
„Felicitări elevului nostru, Radu Nicolae Tăerel, 12 A, pentru rezultatul excepțional obținut la Olimpiada Națională de Chimie: Premiul III și calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie, locul 5.Felicitări doamnelor prof. coord. Elena Ciobanu și Elena Valeria Teoteoi!“, au transmis reprezentanții Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“, conform Adevarul.
Radu a spus că subiectele la Chimie au fost dificile. „La Chimie au fost subiecte destul de lungi și dificile, așa cum se întâmplă de obicei“, a precizat liceanul.
În acest an, Radu Tăerel s-a calificat și la alte două olimpiade naționale. A câștigat medalia de bronz la Olimpiada de Matematică și s-a calificat și la Olimpiada Națională de Informatică.
Anul trecut, Radu a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Chimie. Acesta s-a calificat și în 2023 în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie și a obținut Premiul de Excelență al Universității Politehnica Timișoara, fiind, de asemenea, premiat cu echipa de robotică Tea Borgs la etapa națională a Campionatului FTC.
Acesta s-a înscris și a fost admis la două universități de top din România: Politehnică și Universitatea de Medicină și Farmacie. „Sunt deja admis pentru că am premii din anii anteriori. M-am gândit să studiez în paralel, dar este destul de greu pentru că prezența este destul de solicitantă la ambele. O să mă gândesc și o să aleg una dintre universități“, a precizat Radu.
El a dorit, inițial, să studieze la o universitatea din SUA, unde ar fi beneficiat de o bursă ca urmare a premiilor importante pe care le-a obținut, dar s-a răzgândit, după ce a a ajuns peste ocean și a văzut cum este viața acolo.
„Am fost în SUA cu echipa de robotică, la Campionatul Mondial. Nu mi-a plăcut viața pentru că este destul de mult diferită față de România. Stilul de viață este foarte diferită. Acolo lumea este mai închisă față de cum sunt oamenii la noi. De asemenea, distanțele sunt foarte lungi. Dacă vrei să merg la un magazin, trebuie să te deplasezi cu mașina. Sistemele economice și cele de taxele sunt mult mai stricte și dure“, a explicat tânărul.
Acesta spune că s-a gândit să meargă în Europa pentru a studia, dar, până la urmă, a decis să rămână în țară.
„M-am uitat la o serie de universități din Europa, dar nu am găsit ceva care să mi se potrivească. Sistemul de învățământ din România este destul de bine structurat. Este bazat, cel puțin la Medicină, în prima parte mai multe pe teorie, după care urmează partea practică. Mi se pare mult mai important să le cunoști teoria ca la carte și după care să aplici noțiunile“, spune Radu.
A contat și faptul că prietenii și colegii au decis să rămână în țară. „Părinții m-au susținut și sfatul lor a fost să aleg ce universitate îmi doresc. Colegii și prietenii au reprezentat un plus că ei vor rămâne în țară“, a mai adăugat liceanul.