entru multe femei și mulți bărbați, somnul de frumuseţe poate părea doar un clişeu sau o glumă, însă ironic sau nu, există atât de mult adevăr în spatele acestei expresii.Copiază HTMLCopiază textul
Somnul de frumuseţe se referă în esenţă la modul în care pielea şi corpul încep să se vindece de la sine, să-şi păstreze fermitatea, naturaleţea şi strălucirea după un somn odihnitor și suficient de lung.
Când dormim profund, corpul intră într-un mod de recuperare şi produce hormoni de creştere şi de vindecare. Aceştia crează celule noi care ajută la tratarea pielii şi protejarea ei după ce a fost expusă la factorii mediului extern pe parcursul unei zile.
Ce e şi mai interesant, este faptul că beneficiile somnului de frumuseţe trec dincolo de epidermă şi au legătură cu sănătatea noastră mentală şi fizică. Dacă programul îţi permite să-ţi iei o pauză de pui de somn de frumuseţe în timpul zilei şi să aluneci în perechea ta preferată de pijamale bărbaţi, respectiv de femei, să ştii că pe termen lung ai doar de câştigat. Îţi vei da un boost de energie pentru a doua parte a zilei şi îţi vei păstra aspectul tânăr al pielii mai mult timp.
Ce zic studiile despre somnul de frumuseţe?
Toţi experţii în somn subliniază cât de important este somnul de calitate pentru menținerea sănătăţii şi funcţionarea corespunzătoare a organismului, inclusiv a creierului, a sistemului imunitar, a metabolismului şi a pielii.
În timpul somnului, cand corpul se relaxeaza profund într-o pereche de pijamale femei sau alte haine confortabile, pielea se revigorează şi se reface. Acest lucru creşte producţia de hormoni de creştere şi regenerare care susţin dezvoltarea musculară şi reconstrucţia celulară. Generarea hormonilor protejează organismul de boli şi infecţii şi ajută la menţinerea sănătăţii memoriei.
Astfel, există şi reversul monedei. În lipsa unui somn suficient şi odihnitor, pielea şi aspectul nostru general au de suferit.
Legătura dintre somn şi frumuseţea tenului
Când dormi, pielea se vindecă de la sine şi se recuperează după expunerea la soare şi la alţi factori nocivi care o agresează zilnic. Asta înseamnă că dacă nu te odihneşti suficient, practic pielea ta nu are timpul necesar pentru a se regenera. În plus, acest lucru poate agrava diversele afecţiuni ale tenului, cum ar fi acneea sau petele pigmentare.
Studiile mai arată că după mai multe nopţi în care ai dormit suficient şi ai avut parte de un somn odihnitor, pielea îşi poate îmbunătăţi rapid aspectul. Somnul suficient este şi un bun stimulent al circulaţiei sângelui spre piele, iar asta face ca tenul tău să arate mai uniform imediat ce te trezeşti.
Iată ce probleme poţi să întâmpini cu aspectul pielii tale dacă nu te odihneşti suficient:
– Faţa devine mai palidă
– Începi să observi riduri şi linii fine în jurul gurii
– Pielea de la colţul gurii se lasă
– Ochii se înroşesc şi se umflă
– Începi să ai cearcăne sub ochi
– Pielea de la nivelul pleoapelor se lasă
Aceste indicii fizice ale lipsei de somn nu doar că te împiedică să-ţi păstrezi aspectul frumos al pielii, să îmbătrâneşti frumos şi să eviţi îmbătrânirea prematură, dar se oglindesc şi în starea ta de sănătate, în tonusul tău.
De aceea, este foarte important să ai parte de un somn odihnitor şi chiar de un extra somn scurt de frumuseţe în timpul zilei, pentru recuperare rapidă.
Care sunt beneficiile somnului de frumuseţe?
O piele mai întinsă, fără riduri vizibile
În timpul somnului, creşte fluxul sanguin în epidermă, iar acesta este momentul când pielea începe să se reconstruiască şi să producă nou colagen. Procesul de reparare previne de asemenea lăsarea pielii, ridurile şi îmbătrânirea. Cu cât pielea produce mai mult colagen în timp ce dormi, cu atât vei avea mai puţine riduri. Nu-i aşa că merită să dormi decât să dai banii pe tot felul de creme anti-ageing ca să corectezi ridurile ce apar tocmai din cauza lipsei de somn?
Poţi să-ţi păstrezi mai uşor silueta
Când dormi mai mult, mănânci mai puţin şi arăţi mai bine. E mai uşor să-ţi menţii greutatea când dormi suficient. Ştiinţa explică de ce se întâmplă acest lucru. Când nu dormim, nivelul de grelină este mai ridicat. Grelina este de fapt hormonul foamei, cel care stimulează pofta de mâncare şi favorizează depunerea grăsimilor. Mergi la sală, ţii diete şi nu reuşeşti să-ţi ţii greutatea sub control? Atunci vezi cum stai cu somnul.
Mai puţin erupţii cutanate
Cum stresul şi lipsa somnului sunt strâns legate, acneea hormonală, coşurile de stres şi alte erupţii cutanate neplăcute îţi pot da de furcă. Însă dacă îţi faci somnul de frumuseţe între 7 şi 9 ore, atunci o să te poţi trezi fără stres şi cu mai puţine erupţii.
O stimă de sine mai bună
Somnul de frumuseţe te ajută să ai mai multă încredere în forţele tale. Studiile arată că atunci când nu dormim suficient, tindem să fim nemulţumiţi de noi înşine, inclusiv de felul în care arătăm. În schimb, când îţi faci somnul de frumuseţe, te trezeşti mai luminos, cu o piele strălucitoare şi automat încrederea ta în aspectul tău creşte instant.
Somnul de frumuseţe nu ar trebui să fie un lux. Iar dacă vrei să dormi mai bine şi să arăţi mai bine chiar şi la o vârstă înaintată, încearcă să-ţi îmbunătăţeşti rutina de somn, să pui telefonul deoparte înainte să intri în dormitor, să îmbraci o pereche de pijamale femei confortabile în care să te simţi bine toată noaptea şi poate chiar să încerci să meditezi înainte de a te băga în pat. Toate aceste eforturi merită, nu doar ca să-ţi păstrezi aspectul frumos al feţei, dar şi ca să te simţi plin de energie şi să-ţi întăreşti sănătatea.