Spitalul de Urgență Târgu-Cărbunești se confruntă cu lipsa specialiștilor, fiind nevoit să recurgă la teleradiologie
Spitalul de Urgență Târgu-Cărbunești se confruntă și el cu lipsa specialiștilor, fiind nevoit să recurgă la teleradiologie. Unitatea medicală a demarat o licitație pentru a încheia un contract cu medici care să ofere diagnosticare de la distanță. Valoarea estimată a contractului se ridică la aproximativ cinci milioane de lei. Licitația vizează două loturi distincte: teleradiologie pentru investigații CT și intervenții CT la cerere, conform Pandurul.
“Acord cadru de prestari servicii de teleradiologie si imagistica medicala inclusiv teleasistenta, prestate prin personal specializat in baza art.1 pct. 1 din OUG 196/2020 pentru modificarea si completarea Legii 95/2020 privind reforma in domeniul sanatatii”, descrie pe scurt unitatea spitalicească.
Spitalul din Târgu-Cărbunești a fost supus unor verificări mai atente după ce managerul Sorin Mehedințu a făcut declarații în spațiul public despre situația delicată a instituției, sugerând că aceasta se află în pragul falimentului și este depășită de situație. După ce a exprimat intenția de a demisiona, el și-a reconsiderat decizia și a elaborat un plan de măsuri pentru a reduce cheltuielile. Printre aceste măsuri s-a numărat și diminuarea sporurilor acordate pentru zilele de sâmbătă și duminică, iar primăria a întreprins demersuri pentru a obține finanțare de la Guvern în vederea achitării măcar parțiale a datoriilor spitalului.
Autoritățile au încercat să liniștească atât populația, cât și salariații și au dat asigurări că spitalul va funcționa în continuare. Teleradiologia se practică și la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Cum nu sunt radiologi suficienți, se apelează și la această metodă. Investigațiile sunt făcute în spital, dar diagnosticul este pus de la distanță de medici specialiști. În această lună, de exemplu, la Spitalul Județean nu sunt acoperite gărzile la Radiologie patru zile și atunci se apelează la teleradiologie.