Guvernul a aprobat, joi, indicatorii tehnico-economici pentru construcția drumului de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Construcția acestui drum este finanțată prin Programul Transport (PT) 2021-2027.
Potrivit acestuia, ruta de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu (110,1 km) va fi formată din două secțiuni cu profiluri diferite, stabilite în baza valorilor de trafic rutier.
”Pentru a putea fi demarată licitația și ulterior construcția au fost astăzi, aprobați de Guvern, indicatorii tehnico-economici atât pentru secțiunea Craiova- Filiași (51,5 km) care va avea profil de autostradă, cât și pentru secțiunea Filiași- Târgu Jiu (58,6 km), care va avea profil de drum expres”, a spus Grindeanu.
Ambele obiective sunt prevăzute în Programul Investițional 2021-2030, iar pentru implementarea lor este alocată suma totală de 16,53 miliarde de lei (inclusiv TVA).
În februarie, Ministerul Transporturilor a avizat studiul de fezabilitate pentru Drumul de mare viteză Craiova -Târgu Jiu (110 km.), scrie economedia.ro. De la Craiova la Filiași, pe primii 51 de kilometri profilul este de Autostradă, iar de la Filiași la Târgu Jiu, pe următorii 59 de kilometri va fi Drum Expres. Contractul pentru documentația tehnică (studiu de fezabilitate și proiect tehnic) a fost semnat cu Asocierea Egis – Search pentru 20 de milioane lei, iar după 12 acte adiționate, termenul nou de finalizare este octombrie 2024. Anterior, CNAIR aprobase studiul de fezabilitate pe 9 februarie. Valorea maximă a investiției este de 13,9 miliarde lei, dar valoarea reală a licitației va fi publică doar după ce apare în SEAP. Traseul de 110 km a fost împărțit în 6 loturi și include 9 noduri rutiere.
”Decizia stabilirii fiecărui profil a fost luată în urma analizării valorilor de trafic pe fiecare sector de drum. Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu va tranzita județului Dolj pe o lungime de 47,3 km și judetul Gorj pe o lungime de 62,7 km, iar pe traseu vor fi construite inclusiv:
-9 noduri rutiere la: Ghercești (DEx Craiova – Pitești), Mischii (DN65C), Craiova (DN65F), Beharca (DN6), Răcarii de Sus (DN6), Țânțăreni (DN66/DJ661), Săulești (DJ661), Târgu Cărbunești (DN67B), Târgu Jiu (VO Târgu Jiu)
– 25 poduri
– 41 pasaje
– 13 viaducte
– 50 structuri casetate
– 1 ecoduct
– 3 Centre de Intreținere și Coordonare
– 12 parcări de scurtă durată
– 4 Spații de Servicii tip S1
– 2 Spații de Servicii tip S3”, a transmis, în februarie, secretarul de stat Scrioșteanu.