Recolta din Gorj, afectată de oscilațiile de temperatură

Grosu Claudia
2 Min Read

În multe livezi au înflorit soiurile de pruni timpurii, caişii, piersicii şi corcoduşii

Agricultorii din Gorj se confruntă cu probleme din cauza vremii. Variatiile de temperatura afectează pomii fructiferi, care au înflorit mai devreme din cauza lunii februarie trecute, care a fost cea mai călduroasă din istorie. Temperaturile negative din ultimele zile fac ca pomii să aibă de suferit.

Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj, a explicat că vremea rece „afectează cultura de cais, în principal, că este înflorită, şi corcoduşul. Ultimul tratament care se poate face cu ulei horticol, care e benefic pentru igienizarea plantaţiilor, şi întârzie cu o săptămână, două, perioada de înflorire”, potrivit Pandurul.

Există şi alte metode pentru a proteja pomii de îngheţ, după cum a explicat Ion Călinoiu, inginer horticol: “Crearea de ceaţă artificială… există anumite instalaţii gen sistemele de irigaţii care, amplasate deasupra plantaţiilor, creează o ceaţă artificială şi aceasta protejează florile de brume”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În multe livezi au înflorit soiurile de pruni timpurii, caişii, piersicii şi corcoduşii. Ion Călinoiu a mai explicat la ce temperaturi rezistă florile, bobocii și fructele: „O floare deschisă rezistă până la minus două grade Celsius, un boboc până la minus 6, iar faza cea mai sensibilă ar fi când fructele sunt legate, cât şi la plus două grade, se poate produce căderea”, a spus șeful Stațiunii Pomicole Târgu Jiu, conform sursei citate.

În ultimele zile, diferența de temperatură dintre noapte și zi a fost și de 20 de grade. Zilele au început cu minus 2 grade, apoi temperaturile au urcat până la 18.

Share This Article