Pescuitul șalăului și al bibanului, interzis

Delia Pătru
4 Min Read

Pentru 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie 2024, orice formă de pescuit este interzis, iar măsura se referă la orice viețuitoare care trăiește în apă (pești, crustacee, moluște și altele).

„Administrația Rezervației Biosferei “Delta Dunării” (ARBDD) informează că în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 42/17.01.2024 a fost publicat Ordinul comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. 561/2023/11 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024. Prezentul Ordin instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în ordin”, se arată în comunicatul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

În afara acestei perioade există și perioade de prohibiție, în funcție de specie. Ministerul Mediului a stabilit prohibiție la știucă, în perioada 1 februarie-20 martie 2024, iar la șalău și biban, între 20 martie și 7 iunie 2024, scrie adevarul.ro

Nu există restricții doar pe lacurile și iazurile private.

Potrivit Ordinului 561/2023/11/2024, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024 s-au stabilit în plus, față de alți ani, măsuri care vin să să refacă bazinele hidrografice, unde speciile de pești sunt periclitate sau în declin.

Astfel, cei care au pescuit în Delta Dunării nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care s-au bucurat de pescuit și vacanță.

O altă interdicție privește folosirea setcilor pe teritoriul ARBDD, când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm. Se permite folosirea cu acestei metode de pescuit, cu mărimea ochiului plasei de 70 mm pe fluviul Dunărea, a brațelor sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe.

O altă noutate, în acest an, potrivit Ordinului Ministerului Mediului, se referă la capturarea lipitorilor medicinale, care este  interzisă în perioada 1 iulie până la 31 august 2024. Tot pe teritoriul Deltei Dunării este interzisă capturarea racului femelă în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie 2024 și 1-30 septembrie 2024, iar pentru masculi, în perioada 1-30 septembrie 2024.

Printre peștii care sunt protejați în 2024 pe teritoriul României se numără specii aflate pe cale de dispariție dar și pești, care au un rol important în ecosistem. Printre speciile pe care nu ai voie să le reții/ prinzi se numără sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă), ghiborțul de râu, fusarul, piatrarul, lostrița, aspretele, șalăul vărgat, cernușca, pecarina, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, caracuda, mihalțul, ș.a.

Pentru încălcarea legii pescuitului și a ordinului care reglementează prohibiția există sancțiuni destul de serioase.

Pescuitul fără permis se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei, la fel ca și reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit.

Pentru braconaj, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei sau o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare dacă fapta este gravă.

Distribuie acest articol