S-a dat startul programului Rabla Clasic și Plus 2024. Debutul programului a fost făcut de către Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, aflat într-o vizită oficială la uzina Ford Otosan Craiova, marți dimineață. Bugetul din acest an este unul record: un miliard de lei.
„Am văzut cu ochii mei cum se produc aceste mașini, am văzut linia de fabricație și am fost plăcut surpris de numărul mare de angajați, de cifrele extrem de ambițioase pe care cei de la ford le-au prezentat. La fiecare 61 de secunde, o mașină părăsește poarta fabricii. Anul acesta, la Rabla Plus, adică la autoturisme electricec și Plug-in Hybrid, avem un buget record, respectiv un miliard de lei. Este cea mai mare sumă pe care Ministerul Mediului o pune la dispoziție. Așa am decis, aceasta este calea cea dreaptă. Am încredere cu modul în care românii vor accesa programul Rabla Plus și în acest an”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
În programul Rabla Clasic, prima de casare se menține la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 150 g CO2/km în sistem WLTP și a cărui valoare nu depășeste 60.000 euro, cu TVA inclus.
„Compania Ford otosan are un puternic angajament în Craiova, dar și în România. Ne dorim un viitor mai verde. Așa cum am menționat în timpul întâlnirii noastre anterioare, domnule Fechet, Ford otosan Craiova, este una dintre cele mai verzi fabrici din cadrul Ford, iar obiectivele noastre locale sunt pe deplin aliniate cu obiectivele de sustenabilitate pe termen lung. Ford otosan este un inversitor strategic din regiune și suntem extrem de mândrii că jucați un rol important în Ford Otosan Craiova”, a declarat președintele Ford Otosan România, Müjdat Tiryaki.
În cadrul programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.
Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:
– 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
– 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
– 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.
Ministerul Mediului, prin AFM, a stabilit și că, începând din acest an, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.
Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 1 miliard de lei. Acste sume sunt însă împărțite pe sesiuni. Prima etapă a Rabla Clasic pentru persoane fizice se va derula între 19 martie și 25 noiembrie 2024 și are un buget alocat de 180 de milioane de lei. Tot la Rabla Clasic, dar pentru persoane juridice și UAT-uri, prima sesiune are loc între 19 martie și 19 aprilie 2024, firmele având la dispoziție 60 de milioane de lei, iar UAT-urile alte 60 de milioane de lei. În cazul Rabla Plus, prima sesiune pentru persoane fizice se derulează între 19 martie și 18 august 2024.