Una din cele mai spectaculoase obiective turistice din Clisura Dunării, Cetatea Ladislau, este aproape de inaugurare, după mai bine șapte de la începerea lucrărilor de restaurare.
Restaurarea cetății a început în luna mai a anului 2017, într-un proiect finanțat cu bani europeni, prin ADR Vest. Valoarea totală a investiției este de 19,8 milioane lei, din care 19,3 milioane lei finanțare europeană, asigurată prin Regio-POR 2014-2020.
Procesul este unul complex, cuprinzând consolidarea, restaurarea, conservarea și protejarea Cetății Ladislau, realizarea unui punct de belvedere prin amenajarea Turnului 3 de Sud-Vest, conservarea zidurilor și turnurilor cetății cu asize de piatră, amenajarea de platforme și pasarele, construirea unui corp anex, realizarea de instalații electrice și sanitare, realizarea iluminatului arhitectural și ambiental, amenajarea incintei sitului și realizarea de alei pietonale, scrie ziare.com
Proiectul avea termen de finalizare de 44 de luni, iar inaugurarea era prevăzută pentru începutul anului 2021. Cu toate acestea, de atunci, în fiecare an, autoritățile locale au anunțat că se pregătesc de inaugurare, însă au tot amânat acest moment. De data aceasta, chiar dacă nu mai sunt de executat decât foarte puține lucrări, primarul comunei Coronini se teme să mai anunțe o dată la care turiștii vor putea pune piciorul pe aleile cetății medievale.
Reprezentanții ADR Vest transmit că este obligatoriu ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul acestui an.
„Ei trebuiau să mai monteze niște platforme metalice de belvedere, pentru ca lumea să aibă vedere asupra Dunării de acolo, iar platformele respective nu au sosit decât aproape de iarnă. Din cauza condițiilor meteo, din ce am înțeles eu, acolo ar fi niște curenți puternici de vânt, s-a amânat până când vremea le va permite.
În primăvara asta se vor reapuca de lucrări. Conform anexei pe care au semnat-o, noua dată, asumată de ei prin etapizare, este de 30 septembrie anul acesta. Conform deciziei ultimului Consiliu de Dezvoltare Regională, proiectele etapizate trebuie să fie încheiate până în 31 decembrie anul acesta”, ne-a declarat Ionuț Sîrbu, purtător de cuvânt al ADR Vest.
Fortificația de la Coronini,din Coronini, județul Caraș-Severin, datează din 1427-1428 și a fost un punct crucial în sistemul defensiv al Regatului Ungariei în secolul al XV-lea. Situată strategic pe malul stâng al Dunării, această cetate a avut un rol esențial în protejarea granițelor și a creștinătății împotriva amenințărilor otomane.
Potrivit cercetătorilor și istoricilor, cetatea Coronini a fost inițial o așezare fortificată din epoca regatului dac, intrând ulterior în atenția Imperiului Roman. Importanța sa în contextul medieval este evidențiată de faptul că a făcut parte dintr-o linie de fortificații între Severin și Ram, oferind o protecție vitală împotriva invaziilor și atacurilor.
Această cetate, numită și „Sfântul Ladislau” după protectorul casei regale maghiare, a fost reconstruită în timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg, unul dintre cei mai importanți regi ai Europei medievale. Sigismund a înțeles amenințarea crescută a otomanilor și a întărit peste zece cetăți de-a lungul Dunării, inclusiv Coronini, pentru a face față provocărilor.
Cetatea medievală va fi introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, în vederea creșterii numărului de turiști, și este prevăzută diversificarea serviciilor culturale prin organizarea și desfășurarea a minimum patru evenimente anuale periodice, cu accent pe păstrarea tradițiilor locale.
Foto: Facebook