sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Tenii găsite în creierul unui bărbat care a mâncat șuncă insuficient gătită

Un bărbat care suferea frecvent de migrene a aflat că avea ouă de tenie în creier. Cauza probabilă ar fi consumul de slănină gătită insuficient.

Bărbatul din SUA, în vârstă de 52 de ani, și-a vizitat medicul după ce migrenele sale obișnuite s-au agravat, iar pastilele obișnuite au încetat să mai funcționeze.

Americanul a negat că a călătorit în „zone cu risc pentru securitate alimentară”, potrivit raportului. La întrebări suplimentare, bărbatul a dezvăluit că avea o preferință pentru „slănină ușor gătită, necrocantă”, pe care a mâncat-o aproape toată viața, scrie g4media.ro care citează BBC.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scanerele au găsit apoi ouă de tenie în creierul său – și au diagnosticat cisticercoza.

Medicii cred că bărbatul, care a contractat tenia după ce a mâncat carne de porc insuficient preparată, s-a infectat singur.

Cisticercoza este un tip de infecție cauzată de ouăle sau larvele parazitului Taenia solium, cunoscut și sub numele de tenia porcului, care poate duce la apariția de chisturi în creier.

O persoană cu tenie se poate infecta singură cu ouă de tenie – un proces cunoscut sub numele de autoinfecție – care pot ieși din organism ca deșeuri și pot infecta alte persoane din aceeași casă.

Consumul de carne de porc insuficient gătită nu poate transmite în mod direct cisticercoza unei persoane.

Înregistrând cazul în American Journal of Case Reports, medicii au scris că „se poate doar specula” că cisticercoza bărbatului a fost transmisă prin autoinfecție după „spălarea necorespunzătoare a mâinilor”.

Având în vedere „predilecția sa pentru carnea de porc insuficient gătită”, medicii au presupus că acesta a contractat tenia din cauza „obiceiurilor sale alimentare”.

Pacientul a răspuns la medicația antiparazitară și antiinflamatoare și de atunci s-a recuperat complet.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, ouăle sau larvele de tenie „ajung în țesuturi precum mușchii și creierul și formează chisturi. Atunci când chisturile sunt găsite în creier, afecțiunea se numește neurocisticercoză”.

Ouăle de tenie se răspândesc „prin alimente, apă sau suprafețe contaminate cu fecale”.

„Oamenii înghit ouăle atunci când mănâncă alimente contaminate sau când introduc în gură degete contaminate”.

„O persoană cu tenie se poate infecta pe sine – sau se poate infecta pe sine și pe ceilalți membri ai familiei”, adaugă CDC.

Experții spun că mâncarea de carne de porc insuficient gătită nu vă poate provoca cisticercoză – și nici nu este o afecțiune frecventă în SUA sau în Marea Britanie.

Cele mai ridicate rate ale acestei afecțiuni se găsesc în unele părți din America Latină, Asia și Africa, iar aceasta este mai frecventă în zonele rurale unde porcii – purtătorii teniei porcinelor – sunt lăsați să umble liber, iar practicile de igienă și siguranță alimentară sunt deficitare.

Oamenii sunt cei mai expuși riscului de a contracta astfel de infecții prin spălarea deficitară a mâinilor sau prin ingerarea de alimente sau apă contaminate.

Autorii raportului au concluzionat: „Este foarte rar ca pacienții să contracteze neurocisticercoza în afara expunerilor clasice sau a călătoriilor, iar astfel de cazuri în Statele Unite erau considerate inexistente”.

Ei spun că acest caz evidențiază riscul „consumului de carne de porc insuficient gătită” și al autoinfecției ulterioare.

„Din punct de vedere istoric, este foarte neobișnuit să întâlnești carne de porc infectată în Statele Unite, iar cazul nostru poate avea implicații asupra sănătății publice”, conchide raportul.

Foto: pixabay

Politica