Există și voci care afirmă că rețelele de țevi sunt vechi și ruginite, iar această problemă se repetă periodic
Un număr crescut de locatari din blocurile din Târgu Cărbunești au ridicat preocupări referitoare la calitatea apei de la robinet, după ce apa ruginie a afectat centralele termice și mașinile de spălat. Cetățenii susțin că acest incident se datorează unei defecțiuni tehnice, dar există și voci care afirmă că rețelele de țevi sunt vechi și ruginite, iar această problemă se repetă periodic. Locuitorii se confruntă, de asemenea, cu nemulțumiri legate de prețul ridicat al apei, în comparație cu calitatea serviciului furnizat, potrivit Gorj Express.
În majoritatea cazurilor, în urma unei avarii și reluării funcționării pompelor responsabile cu transportul și presiunea apei în conducte, particulele suspendate în apa potabilă, care, în timp, se depun pe pereții conductelor, sunt dislocate și pot duce la o ușoară tulburare a apei.
Este important să se înțeleagă că aceste suspensii sunt de fapt agregări de particule extrem de fine și oxidate, care sunt prezente în mod normal în conductele de apă potabilă, dar nu pot fi observate cu ochiul liber. Ele devin vizibile atunci când apa din conducte este brusc perturbată, în special în cazul opririi și repornirii bruște a pompelor, cauzate de șocuri electrice imprevizibile, când nu se mai poate respecta protocolul normal de repornire a pompei de alimentare cu apă.
O apă de bună calitate este caracterizată de lipsa culorii, a mirosului și a gustului. Prezența unui miros în apa de băut se datorează, în 99% din cazuri, prezenței hidrogenului sulfurat. Dacă apa are gust, acesta poate fi un indicator al unei concentrații ridicate de săruri dizolvate. În cazul în care apa destinată consumului este tulbure, este necesar să se verifice gradul de turbiditate al apei.