Tradiţia spune că aşa cum ne este „baba” pe care o alegem de 1 martie, aşa ne va merge tot anul. Sunt nouă babe care pot fi alese în perioada 1-9 martie.
Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Babă Dochia și-a luat numele de la Sfântă Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Dacă ținem seamă că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros, potrivit crestinortdox.ro.
Astfel, perioadă cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.
Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că între 1 și 9 martie vremea e mereu schimbătoare. E un prag meteorologic decisiv pentru tot anul ce urmează. De aici și obiceiul de a alege „o babă”, adică una dintre zilele din acest interval, pentru a afla ce ne rezervă destinul până la finele anului în curs. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă e urât afară, va fi un an cu probleme.
Alegerea babei se poate face în două moduri: în funcție de data nașterii sau se poate alege și în orice zi la întâmplare în perioada 1-9 martie, însă trebuie să te decizi la această zi din timp, scrie libertatea.ro
De exemplu, dacă ești născut pe data de 6 decembrie, baba va fi pe 6 martie. Iar dacă data nașterii este formată din două cifre, spre exemplu data de naștere 21, atunci cifrele se adună. Așadar, baba va fi pe data de 3 martie.
Deşi semnificaţia „babelor” s-a pierdut în timp, multe dintre obiceiuri se practică şi în prezent. În popor se mai spune că după zilele schimbătoare ale Babei Dochia ar urma alte nouă zile, mult mai blânde, numite şi Zilele moşilor.
Tradiţia populară consemnează că Zile Babei reprezintă un etalon pentru restul anului. Dacă vremea este frumoasă şi este soare vom avea parte de un an bogat, în care toate ne vor merge bine.
Pe de altă parte, dacă vremea este urâtă de baba aleasă, cu ploaie, şi nori vom fi supăraţi şi mohorâţi la fel vremea din ziua respectivă.
Există însă o excepţie, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, semnele arată că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.
Tradiții și superstiții în zilele Babelor
- – În multe regiuni, la ţară, femeile ţin ziua de 1 Martie ca pe o sărbătoare religioasă, deşi ea nu are cruce roşie în calendarul ortodox. Ele nu lucrează şi nu spală rufe, de teamă să nu o supere de Baba-Dochia cea urâcioasă, care poate întoarce crivăţul şi gerul în prag de primăvară.
- – Oamenii mai cred că vremea Babei pe care ţi-ai ales-o arată nu doar norocul de peste an, ci şi firea ta, veselă şi generoasă sau egoistă şi rea.
- – Zilele Babei sau Babele de Martie reprezintă, în mod simbolic, confruntarea dintre vechiul și noul an, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.
- – În Maramureș, Zilele Babei durează 12 zile. În primele zile ale lunii martie se bate la uși, pentru ca iarna să plece din case, în timp ce în alte zone ale țării se bate pământul cu un ciomag pentru a alunga frigul.
- – În Ardeal, Zilele Babei se mai numesc și „Vântoasele”, din cauza vremii schimbătoare.
- – În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Se spune că Baba Dochia are puterea de a feri de înec ori de a îngrășa vitele.
- – Ziua de 9 martie, când Baba-Dochia îngheaţă pe munte, este considerată hotarul dintre iarnă şi primăvară. După această dată, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici, încep zilele Moşilor care anunţă căldura şi vremea bună pentru semănat.
- – Zilele friguroase de după 9 martie, când se întâmplă să mai ningă, poartă numele de Zăpada mieilor, numai bună să înmoaie pământul pentru arături. După ele, vin zilele calde ale păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului, Ziua Mierlei.