Lucrările pe lotul 2 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești și defrișările pădurii de pe DN 7 Valea Oltului se vor face cu restricții de circulație în această primăvară sau la vară și vor dura, într-o primă fază o lună-două, a anunțat vineri, 16 februarie, directorul general CNAIR Cristian Pistol. Și WeBuild face lucrări de defrișare pe lotul 3 Cornetu – Tigveni, cel mai lung lot de pe A1 și cel mai mare contract semnat pentru o autostradă din România.
Lotul 2 Boița – Cornetu are 30 de kilometri, iar specialiștii îl consideră cel mai dificil de pe A1 ca urmare a reliefului dificil și a numărului mare de structuri din zona de munte, viaducte și tuneluri. Asocierea Mapa – Cengiz (Turcia) a început în ianuarie 2024 lucrările de defrișare, iar pe lângă tunelul de la Câineni (1,5 km) va fi și un ecoduct cu pasaj peste Olt și calea ferată.
„Pe secțiunea 2 și pe secțiunea 3 din Autostrada Sibiu – Pitești în momentul de față se lucrează la defrișare în vederea finalizării studiilor de teren, studiul geotehnic. Știți că terenul este foarte greu accesibil pentru utilaje. Va fi un disconfort mai mare pe DN 7 când vor fi evacuați toți arborii care trebuie evacuați, dar lucrăm împreună cu antreprenorul pentru un plan astfel încât impacul (n.r asupra traficului) să fie cât mai mic. Avem discuții cu antreprenorul pentru a stabili cum evacuăm arborii tăiați. Restricțiile ar urma să fie aplicate, cel mai probabil din această primăvară, vară anul acesta. Într-o primă fază va fi o lună sau două, vom vedea, astfel încât să nu se suprapună cu valorile cele mai mari care se înregistrează pe DN 7 (august)”, a explicat Cristian Pistol, directorul CNAIR.
Conform constructorului s-au început lucrările de defrișare, după care vor urma studiile geotehnice și finalizarea proiectării. S-au finalizat lucrările pentru descărcarea arheologică și avizele pentru autostradă sunt primite.
De la intrarea în șantier și predarea întregului amplasament, constructorul va avea la dispoziție 50 de luni pentru a realiza cele aproape 60 structuri: 49 viaducte, 7 tuneluri din care cel mai lung, la Câineni, de 1,5 kilometri, și un ecoduct pentru trecerea animalelor.
Andi Niculescu