Trei brăţări preistorice din aur, furate din România, depistate la o licitaţie în Monte Carlo

Delia Pătru

Trei brățări preistorice din aur, furate din România, au fost aduse înapoi din Belgia. Cum au fost identificate Citeşte întreaga ştire: Trei brățări preistorice din aur, furate din România, au fost aduse înapoi din Belgia. Cum au fost identificate

Trei brăţări preistorice din aur, provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, furate de autori necunoscuţi şi ulterior înstrăinate, au fost aduse, marţi, în ţară din Belgia. Bunurile din patrimoniul naţional au fost depistate când au apărut la o licitaţie în Monte Carlo, a anunțat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Doi procurori din cadrul PÎCCJ – Secția de urmărire penală, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale (IGPR – DIC), au adus în țară trei bunuri culturale mobile, respectiv trei brățări preistorice din aur (epoca bronzului și perioada hallstattiană timpurie mijlocie-finalul mileniului II a.Chr.), provenite din situri arheologice de pe teritoriul României, acestea fiind preluate de la muzeul MAS din Anvers – Belgia. La evenimentul de predare-primire a brățărilor, care a avut loc ieri, a participat și inspectorul general al Poliției Române”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Sursa nu a precizat însă când au fost furate brățările, ci doar că justiția din Belgia a semnalat pe 27 octombrie 2020 apariția primelor două brățări în catalogul unei licitații din Monte Carlo.

„Cele trei bunuri culturale mobile de mare valoare, protejate de lege, au fost sustrase de autori necunoscuți și, ulterior, înstrăinate. Două dintre ele au fost identificate când au fost oferite la vânzare în cadrul unei licitații publice din Principatul Monaco. Cea de-a treia brățară a fost identificată cu prilejul efectuării percheziției domiciliare la reședința din Belgia a persoanei care a depus la casa de licitații din Monte Carlo cele două brățări, în vederea vânzării publice”, se arată în comunicat.

Din probele administrate a reieșit faptul că cele trei brățări provin din situri arheologice din nord-vestul României, iar pentru exportarea lor era necesară obținerea unui certificat de export, document care nu există.

Pentru a face posibilă returnarea brățărilor în România, a fost necesară declanșarea de către Ministerul Regional Flamand – Departamentul pentru Cultură a unei proceduri de declasare, brățările fiind protejate de legea flamandă ca artefacte prețioase, fiind înscrise pe o listă de bunuri de patrimoniu.

Asupra acestor bunuri s-a instituit sechestrul asigurător, urmând a fi predate în custodia Muzeului Național de Istorie a României, până la soluționarea definitivă a cauzei, urmând a fi supuse unor expertize fizico-chimice, muzeografice ș.a.

Foto: Parchetul General

Distribuie acest articol