Liderul încarcerat al opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi a murit, a anunțat penitenciarul în care era închis disidentul rus, vineri.
Într-un comunicat publicat pe site-ul său, Serviciul Penitenciar Federal al regiunii Iamalo-Neneția a scris că Navalnîi „s-a simțit rău” după o plimbare, vineri, și „aproape imediat și-a pierdut cunoștința”. Dmitri Peskov a anunțat că Vladimir Putin a fost informat de moartea opozantului.
Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani.
„După o plimbare în districtul autonom Iamalo-Neneția, Navalny s-a simțit rău și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii au declarat decesul deținutului”, au transmis autoritățile penitenciare din Rusia.
Conform autorităților penitenciarului, au fost chemați medicii dar aceștia nu au putut să-l mai resusciteze pe Navalnîi. Avocatul lui Navalnîi, Leonid Soloviov, a declarat pentru presa din Rusia că nu va face încă niciun comentariu în privința decesului disidentului, scrie digi24.ro
Navalnîi a acuzat în ultimul său mesaj înainte să moară că șefii coloniei penale în care era încarcerat încearcă să „doboare recordul” de lingușire pe lângă președintele Vladimir Putin și că tocmai l-au trimis pentru încă 15 zile într-o celulă de pedeapsă.
„Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir (n.red. Putin) și mulțumire a autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat încă 15 zile de carceră. Este pentru a patra oară în mai puțin de două luni de când sunt cu ei”, a scris, miercuri, Navalnîi, într-un mesaj în limba rusă pe platforma X.
La începutul lunii decembrie, Navalnîi a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin. El a fost localizat ulterior în penitenciarul arctic. La sfârșitul anului trecut, acesta le-a trimis susținătorilor „îmbrățișări arctice și salutări polare”.
Opozantul rus se adresa, în luna ianuarie, Curții Supreme din Moscova pentru a se plânge de condițiile extrem de dure din colonia penală în care era încarcerat. Adresându-se instanței printr-un apel video, Aleksei Navalnîi a povestit despre condițiile dure din colonia penală din Siberia, în special despre frigul crâncen și limita de timp pentru a lua masa.
„Este imposibil să mănânci în 10 minute”, declara el instanței din Moscova, la momentul acela.
„Dacă mănânci în fiecare zi în cel mult 10 minute, atunci masa aia se transformă într-un proces foarte dificil”.
„Carcera este deseori un loc extrem de friguros”, continua Aleksei Navalnîi.
„Știți de ce oamenii aleg să meargă acolo cu un ziar? Pentru a se înveli cu el. Cu un ziar, vă pot spune vouă, judecătorilor, carcera devine un loc mai călduros de dormit decât fără unul. Ai nevoie de un ziar ca să nu îngheți”, adăuga el.
Colonia penitenciară Khrap, în Iamalo-Neneţia, la 1.900 de kilometri de Moscova, este considerată o moştenitoare a Gulagului sovietic. Deţinuţii – obligaţi la muncă forţată – muncesc la tăbăcirea şi cusutul pieilor de ren, în condiţii groaznice.
Navalnîi nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.
Moartea sa îl înscrie pe o lungă listă de opozanți și critici ai regimului care au decedat în condiții suspecte sau au fost asasinați – printre aceștia aflându-se politicianul Boris Nemțov sau jurnalista Anna Politovskaia.
Fost politician naționalist, Navalnîi a ajutat la declanșarea protestelor din 2011-2012 în Rusia, organizând o campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul de apropiați ai lui Putin și împărtășind descoperirile în clipuri video care au adunat sute de milioane de vizualizări.
Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei despre care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă.
În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu noviciok pusă pe seama Serviciului de Securitate al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea.
Din penitenciar, Navalnîi a atacat în mod frecvent Kremlinul, a criticat războiul purtat de Rusia în Ucraina și a cerut în mod repetat rușilor să iasă la proteste.
Foto: Facebook