Pescuitul este interzis la mai puțin de 500 de metri de podurile care au cel puțin un picior până în 15 martie, în toată țara. Așa spune Ordinul de Prohibiție pe 2024, publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit ordinului, aceste zone sunt declarate „zone de protecție pentru resursele acvatice vii”.
Peștii, crustaceele, alte nevertebrate se strâng la poduri, pentru că acolo este apa mai adâncă și în timpul iernii este și ceva mai caldă. Interzicerea pescuitului în aceste zone este o măsură de protecție pentru pești, dar, indirect, este benefică și pentru păsările acvatice.
„Păsările găsesc acolo mai multă hrană, pentru că iarna asta e problema pentru ele, că apa este înghețată”, explică Dani Drăgan, biolog la Societatea Ornitologică Română, potrivit libertatea.ro Sunt păsări care au exact acest mod de viață: se scufundă ca să-și prindă hrana. Așa fac rațele, de exemplu, și cufundarii.
Nu pescuitul în sine este problema, explică biologul, ci modul în care este făcut, indiferent dacă este perioadă de prohibiție sau nu.
Unii pescari folosesc o tehnică numită în limbaj popular „la parașută”. Sunt plase din nailon cu monofilament instalate direct în lac sau în râu, undeva mai în adâncul apei și lăsate o perioadă mai lungă. Spre deosebire de cele multifilament, cele monofilament sunt mai rigide, au ochiurile mai mici și rănesc peștele atunci când se prinde în ele.
Plasele de acest tip sunt de slabă calitate și de cele mai multe ori sunt de unică folosință, scriu site-urile de profil, care precizează în același timp că nu vând astfel de plase fiindcă sunt ilegale.
Folosirea plaselor monofilament este infracțiune – dosar penal – și atrage după sine amendă între 150 și 10.000 de lei şi interzicerea dreptului de a pescui între 1 şi 3 ani.
Rețeaua pentru Natură Urbană îi sfătuiește pe oameni să le atragă atenția pescarilor din zona podurilor că nu au voie să pescuiască acolo până în primăvară și să anunțe autoritățile.
Ordinul de prohibiție de anul acesta a intrat în vigoare în 17 ianuarie, când a fost publicat în Monitorul Oficial. Prohibiție înseamnă impunerea unor măsuri stricte în ceea ce privește pescuitul, indiferent de forma în care este practicat, și are rolul de a proteja și conserva ecosistemele acvatice. Adică indiferent dacă ești pescar profesionist sau amator, sportiv sau pescuiești doar de recreere, trebuie să respecți aceleași reguli.
Documentul conține perioadele și zonele în care este interzis pescuitul. În general, perioada de prohibiție durează între 10 și 60 de zile, în funcție de specie și de zona de interes. Cu câteva excepții, restricția pentru anul 2024 se încheie în 7 iunie, în timp ce la unele specii, interdicțiile se impun în toamnă.
Regulile se aplică pentru mai toate râurile și lacurile din România, în Delta Dunării și în zona Mării Negre. La anumite specii de pești, perioadele de prohibiție se întind pe tot anul. De pildă, este interzisă pescuirea de păstrăv în ianuarie și martie, apoi din nou în luna octombrie.