E doliu în lumea muzicii populare din Oltenia. S-a stins din viaţă solista Ansamblului „Doina Oltului”, Victoriţa Cica. Cântăreața avea 50 ani.
Soțul interpretei a postat un mesaj scurt pe contul său de Facebook: „Cu durere în suflet vă anunț ca Victoria nu mai e…”.
Și pe contul „Mlădițele Oltului”, care îi reunește pe elevii Victoriței Cică, cu care a câștigat numeroase premii, a fost dată aceeași veste tristă.
„De azi, doamna noastră dragă Victorita Cica va cânta printre îngeri Dumnezeu sa-i odihnească sufletul blând!”, au scris elevii îndrăgitei interprete.
Victorița Cică ar fi descoperit relativ recent că are anumite probleme de sănătate, iar în ultimele săptămâni a primit îngrijiri în spital, scrie euroolteniainfo.com
În 16 ianuarie, Victorița Cică a postat următorul mesaj, alături de o înregistrare dintr-o emisiune de televiziune: „Așa de veselă am fost acum o lună alături de mlădițele mele! Astăzi sunt internată în spital ! Dragii mei, să aveți grijă de voi!”.
În ultimii ani, Victoriţa Cica şi-a creat un nume şi ca şlefuitoare de talente, ca profesor de canto la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Slatina, copiii pe care i-a antrenat, „Mlădiţele Oltului“, câştigând premii la festivaluri şi concursuri prestigioase din ţară.
Victoriţa Cica a povestit că n-a învăţat cu profesori, a avut, în schimb, privilegiul să crească în casa Vasilicăi Dinu, la Craiova. Primul festival la care a participat, şi pe care l-a şi câştigat, a fost la Sighetul Marmaţiei. Avea 9 ani şi tot atunci a cântat la prima nuntă din viaţa ei. A mers cu alţi participanţi la festival la o nuntă tradiţională, naşul fiind oltean. A fost intrarea ei în lumea muzicală, la scurtă vreme fiind cooptată în două ansambluri de amatori din Craiova.
Erau vremuri destul de grele, provenea dintr-o familie modestă de muncitori din Craiova. De la primul festival au tot urmat altele, au venit premii, nu de fiecare dată doar premiul I sau trofeul, dar toată experienţa a ajutat-o enorm în viaţă. Această lume a artiştilor a adus-o în preajma unor nume mari.
”Părinţii nu m-au susţinut, pentru că erau oameni mai necăjiţi, mai… Şi era mentalitatea altfel. Tatăl meu n-a ştiut că eu cânt la nunţi, vreo cinci ani de zile. Aveam preocupările mele, mergeam oricum mult în spectacole, eram angajata ansamblului IJTL-ul din Craiova, de la vârsta de 9 ani, am colaborat cu Ansamblul Chimistul, cu CFR-ul… Cu Casa Studenţilor am fost plecată prin foarte multe turnee, ultimul în Macedonia, la Scopje, iar după Revoluţie se înfiinţase un ansamblu de amatori – „Mugurelul“, acum „Maria Tănase“. A vorbit atunci pentru mine Vasilica Dinu, îl dirija pe atunci maestrul Nicu Creţu. Erau alte vremuri, se punea accent pe formaţii şi ansambluri, erau susţinute“, a descris, potrivit adevarul.ro, interpreta anii în care a crescut în carieră, urcând treptele una câte una.
Tot ea a povestit că i-a cântat, la 3 ani, unchiului ei, marele Amza Pellea, o amintire pe care a preţuit-o enorm.
„La trei ani i-am cântat pe genunchi, nu ştiam eu cine e Amza Pelea. Cred că plecasem cu familia undeva. N-am ţinut niciodată legătura cu Oana Pellea şi n-am spus niciodată, nu m-am folosit niciodată de această legătură a familiilor noastre, n-am vrut să urc în carieră pe spatele cuiva, a rămas pentru mine o amintire dragă şi atât. De-atunci eu nu l-am mai văzut pe Amza Pellea, a fost singura dată şi mi-a rămas în memorie. Eu l-am văzut în momentele alea, în faţă. În schimb, moaşa mea, de la Băileşti, mi-a povestit tot timpul. Că se întorcea la Băileşti şi petrecea cu rudele, era un om obişnuit, nu se formaliza, îi plăcea acolo“, începem să povestim cu Victoriţa Cică, interpreta de muzică populară cunoscută astăzi în toată ţara.