Un medic ar fi achiziționat trei locuințe cu banii din șpăgile primite de la cei pe care i-a scos la pensie în mod nejustificat
Procurorii au extins investigațiile în cazul pensionărilor fictive din județul Gorj, vizează acum alți patru medici acuzați de fapte de corupție. Față de aceștia, s-a impus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
„În data de 17.01.2024, procurorul a dispus extinderea acțiunii penale cu privire la alți patru inculpați în cauza, în dosarul penal în care se fac cercetări cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție“, transmit procurorii.
Potrivit acestora C.A., medic în cadrul Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Social și Protecția Copilului Gorj, este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în forma continuata, (2 acte materiale), trei infracțiuni de instigare la fals intelectual și doua infracțiuni de complicitate la înșelăciune. Aceasta are atribuții în domeniul analizării înscrisurilor medicale depuse de către solicitanții de certificate de încadrare în grad de handicap și de a întocmi referate și a formula propuneri către comisia de acordare a certificatelor menționate. Cu privire la aceasta.
Inculpatul S.N., medic în cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Social și Protecția Copilului Gorj, este cercetat cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în forma continuată. Acesta are atribuții în domeniul analizării înscrisurilor medicale depuse de către solicitanții de certificate de încadrare în grad de handicap și de a întocmi referate și a formula propuneri către comisia de acordare a certificatelor menționate.
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, inculpatul G.T, având calitatea de medic oftalmolog, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, și fals intelectual Acesta este socrul deputatului USR de Gorj.
De asemenea, inculpata G.E, medic de familie, este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
„Cu privire la cei patru inculpați menționați mai sus, procurorul a dispus măsură preventiva a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 17.01.2024. Pentru efectuarea urmăririi penale în cauza, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj colaborează cu lucrători de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Gorj, Direcției Generale Anticorupție București Structura Central, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Politie al județului Gorj, Direcției de Operațiuni Speciale București si Serviciului Județean de Operațiuni Speciale Gorj“, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalului Gorj.
Medicul expert Ion Alin Enache este arestat preventiv
În aceeași anchetă, un medic, o asistentă medicală și o femeie de serviciu au fost plasați în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în legătură cu dosarul pensionărilor fictive pe caz de boală din județul Gorj. De asemenea, un medic oftalmolog a fost supus măsurii arestului la domiciliu.
Ion Alin Enache, medic expert în cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, responsabil cu examinarea persoanelor ce solicită decizii provizorii și definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzația de luare de mită.
„Cu privire la acesta, se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (75 de acte materiale) şi de spălare a banilor în formă continuată, faptă prevăzută de art. 49 alin. 1 lit a şi b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal. Astfel, s-a reţinut de către procuror că în perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul E.I.A. a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 şi 1000 lei introduse în plicuri şi apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum şi alte produse“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Potrivit procurorilor, medicul a achiziționat trei locuințe cu banii din șpăgile primite de la cei pe care i-a scos la pensie în mod nejustificat. De asemenea, susțin procurori, medicul era ajutat de asistenta medicală Mariana Trans, care, la rândul său, primea cu titlul de mită bani şi bunuri de la solicitanţii deciziilor de pensionare.
„Astfel, în perioada 03.07.2023 -08.08.2023, suspecta T.M. ar fi primit, cu titlu de mită, cu ocazia primirii solicitanţilor deciziilor de pensionare în fiecare dimineaţă, în jurul orelor 09,00-10,00 şi aranjării actelor din dosarele medicale, cât şi la finalul programului de lucru, în jurul orelor 11,30, când suspectul E.I.A. scoate plicurile conţinând sumele de bani primite din sertar, apoi scoate sumele de bani din plicuri, le numără, ţinând mâinile sub birou şi apoi remite suspectei T.M. o parte din aceste sume“, au transmis procurorii.
Femeia de serviciu de la Spitalul Județean, Iuliana Luca, este acuzată de procurori că a pretins şi primit de la mai multe persoane diferite sume de bani, în cuantum de câte 400 – 500 de lei, pentru a le remite ulterior, cu titlu de mită medicului Enache şi a-l determina pe acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu în legătură cu emiterea deciziilor de pensionare anticipată pe caz de boală, potrivit adevarul.ro.
Totodată, Tatiana Adam, medic oftalmolog atât la o clinică medicală din municipiul Târgu Jiu, cât şi în cadrul cabinetului medical individual din aceeaşi localitate, în perioada 16 august 2022 – 31 august 2023, a întocmit în fals referate de specialitate şi a aplicat în fals parafa şi semnătura pe fişe medicale, în schimbul primirii unor sume de bani cu titlu de mită, conform procurorilor.