Denis, un tânăr originar din România, își dorește să se căsătorească, în Italia, cu Gianluca, însă pentru asta are nevoie de un permis din țara sa de origine: un document pe care ambasada din Milano nu îl va elibera, deoarece uniunile civile nu sunt încă recunoscute în România.
Cei doi bărbați de 30 și 20 de ani au o relație de doi ani și jumătate și au decis să se căsătorească. Spre deosebire de alții, însă, au găsit un obstacol uriaș: Denis, român fiind, pentru a putea merge mai departe cu uniunea civilă, el are nevoie de un act cerut de legea italiană ”nulla osta”, pe care ar trebui să-l elibereze consulatul român din Milano, scrie g4media.ro care citează Fanpage.it.
Documentul atestă faptul că persoana în cauză nu este căsătorită în România, însă pentru eliberarea lui se cere și ”fotocopia unui document de identitate al viitoarei / viitorului soţii / soț”.
„Când am solicitat actele, oficialul consulatului a înțepenit. Ne-a spus apoi că nu vor elibera niciun fel de nullaosta sau documente similare, deoarece pentru ei nu există așa ceva ca o persoană să se căsătorească cu o altă persoană de același sex, chiar dacă se află în altă țară. În România, de fapt, nu există nicio reglementare pentru uniunile civile”, povestește Gianluca pentru Fanpage.it.
România trebuie să prezinte până pe 25 martie propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoașterea și protecția legală a cuplurillor formate din persoane de același sex. România nu este pregătită să accepte parteneriatul civil.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a solicitat Guvernului, Parlamentului și ministerelor, în toamna anului trecut, să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex, potrivit unei scrisori trimise Parlamentului, însă premierul Marcel Ciolacu a spus că societatea românească nu este încă pregătită pentru așa ceva.
„Nu e pregătită societatea românească. Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment”, a spus Ciolacu la Europa FM, în noiembrie 2023.
În scrisoare, ministrul subliniază că „statul român are obligația ca, cel târziu până la data de 25.03.2024, să prezinte CM (Comitetului Miniștrilor, n.red.) informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere pentru a răspunde încălcărilor Convenției constatate de Curte”.
Foto: pixabay