Peste 100 de apeluri au fost date în ultimele 24 de ore la Dispeceratul Naţional Salvamont, care a salvat 155 de persoane de pe munte, în condiții de vreme extrem de geroasă. Din păcate, aceștia au raportat și un deces în rândul turiștilor.
”Zi geroasa dar zi de foc pentru salvamontiștii din întreagă țară solicitați sa intervină la un număr ingrijorator de mare de evenimente, record nedorit al acestei ierni.
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 112 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:
11 apeluri pentru Salvamont Maramureș,
10 apeluri pentru Salvamont Voineasa,
10 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
9 apeluri pentru Salvamont Bihor,
- 9 apeluri pentru Salvamont Caraș Severin – Muntele Mic,
- 8 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,
- 7 apeluri pentru Salvamont Predeal,
- 7 apeluri pentru Salvamont Gorj,
6 apeluri pentru Salvamont Prahova,
5 apeluri pentru Salvamont Alba,
4 apeluri pentru Salvamont Borșa,
4 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
4 apeluri pentru Salvamont Cluj,
4 apeluri pentru Salvamont Sibiu,
3 apeluri pentru Salvamont Harghita,
2 apeluri pentru Salvamont Mureș,
2 apeluri pentru Salvamont Județul Brașov,
2 apeluri pentru Salvamont Argeș,
2 apeluri pentru Salvamont Dâmbovița,
1 apel pentru Salvamont Mehedinți,
1 apel pentru Salvamont Neamț,
1 apel pentru Salvamont Vatra Dornei,
În cazul acestor intervenții au fost salvate 155 persoane, dintre acestea 38 au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD și una la elicopterul IGAv pentru transport la spital.
Din păcate o persoană a decedat și a fost predată la Serviciul IML”, a precizat Salvamont România, duminică, într-un mesaj pe Facebook.
Potrivit sursei, temperaturile scăzute au impus intervenții foarte rapide ale salvamontiștilor astfel încât persoanele accidentate sa nu fie expuse foarte mult frigului, apoi transportate urgent la Ambulanță sau în punctele calde amenajate special.
”Salvamont România, singurele structuri abilitate legal să desfășoare activități de salvare montană ale persoanelor cu afecțiuni medicale accidentate pe munte, va îndeamnă la prudență și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane!”, mai precizează Salvamont România.
Tot în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit şi 51 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.
Foto: Facebook/Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont