luni, noiembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Un medic atrage atenția! Telefoanele pot avea efecte dăunătoare pentru copii

„Cel mai bun prieten al copilului nu mai este cățelul sau mingea de fotbal. Ci este acel telefon mobil”

Telefoanele au devenit o prezență constantă în viața oamenilor din societatea modernă. Copiii nu sunt excluși de la expunerea la dispozitivele electronice, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea unei dependențe față de ecrane. În funcție de timpul petrecut pe smartphone-uri, copiii pot experimenta întârzieri în dezvoltare.

Copiii mici utilizează tot mai frecvent telefoanele mobile, primindu-le de la părinți care sunt adesea prea ocupați să se implice în activități cu cei mici, din cauza stresului cotidian. Conform medicului Vlad Ciurea, această practică poate conduce la probleme în ceea ce privește dezvoltarea copiilor, scrie spynews.ro.

Telefoanele mobile au devenit indispensabile în viața de zi cu zi. Indiferent de locul în care se află, oamenii nu se despart niciodată de smartphone-uri și pot întâmpina dificultăți semnificative dacă rămân fără baterie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Copiii sunt tot mai expuși la dispozitivele electronice, iar acestea nu sunt sănătoase pentru dezvoltarea lor. Inițial, micuții vor să se joace, apoi descoperă un sentiment de plăcere. Urmează o dependență de care nu pot scăpa ușor și cei mai mulți ajung să fie afectați pe termen lung.

„În rândul copiilor, fenomenul este mai mult de curiozitate, să se joace. Apoi este fenomenul de plăcere, în care el începe să aibă jocuri și caută din ce în ce mai mult. După fenomenul de plăcere, apare fenomenul de dependență în care încearcă să dezvolte aceste jocuri, să intervină. Și toată copilăria și-o petrece în fața telefonului mobil și are un sentiment de plăcere care se duce undeva în creieraș la copil”, a spus medicul Vlad Ciurea la Neatza cu Răzvan și Dani.

Neurochirurgul Vlad Ciurea spune că folosirea telefoanelor de copii va avea efecte dăunătoare. Capacitatea verbală, nonverbală și paraverbală poate fi afectată, deoarece ei se izolează și nu mai comunică cu alte persoane.

„Copilașul se izolează de lume și devine un copil pseudoautist. Este în lumea lui. Cel mai bun prieten al copilului nu mai este cățelul sau mingea de fotbal. Ci este acel telefon mobil pe care se joacă toată ziua!”, a mai explicat medicul.

Politica