O icoană cu Stalin a declanșat tensiuni în Georgia

Delia Pătru
5 Min Read

Biserica Ortodoxă Georgiană a cerut modificarea unei icoane care îl înfățișează pe dictatorul sovietic Iosif Stalin, ce se găsește în principala catedrală din capitala Tbilisi. O fotografie cu icoana, care a fost distribuită pe rețelele sociale, a stârnit un scandal imens și chiar proteste, după ce o femeie a aruncat cu vopsea pe pictura religioasă în biserică.

Icoana înfățișează scene din viața Sfintei Matrona a Moscovei, un vizionar și vindecător rus din secolul XX. Într-una din imagini, Matrona este înfățișată binecuvântându-l pe Stalin, scrie digi24.ro care citează BBC și Georgia Today.

Imaginile icoanei din catedrala principală din Tbilisi, Sfânta Treime (Sameba) au fost distribuite pentru prima dată sâmbătă de Ilia Chigladze, un protopop georgian, pe Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La scurt timp după aceea, Giorgi Kandelaki, membru al partidului de opoziție Georgia Europeană și cercetător la Laboratorul de Cercetare a Trecutului Sovietic, a filmat și a distribuit imagini cu icoana, pe rețelele de socializare.

Icoana o înfățișează pe Sfânta Matrona a Moscovei, un sfânt al Bisericii Ortodoxe Ruse din secolul al XX-lea, așezat lângă un bărbat în picioare, despre care atât Chigladze, cât și Kandelaki pretind că este Iosif Stalin, dictatorul născut în Georgia și liderul Uniunii Sovietice.

Postările au pornit un val de reacții negative în rândul georgienilor pe rețelele sociale, iar Ambasada Poloniei la Tbilisi a distribuit fotografia icoanei pe pagina sa de Facebook cu următoarea notă în georgiană și poloneză: „Institutul Polonez de Comemorare Națională a estimat numărul total de cetăţeni polonezi care au căzut victime regimului sovietic la 1,8 milioane. Dintre acestea, 150.000 și-au pierdut viața. Majoritatea acestor victime au fost persoane reprimate în anii 1939-1941, când represiunea a afectat aproximativ 1,6 milioane de oameni. Restul de 200.000 sunt persoane supuse represiunii din 1944 până în 1952. Cercetările sunt încă în desfășurare.”

Într-un interviu acordat sâmbătă presei, Andria Jagmaidze, șeful departamentului de relații publice al Patriarhiei, nu a negat că Stalin este înfățișat în icoană, dar a declarat că icoana a fost dedicată Matronei, și nu liderului sovietic.

„Dacă, undeva pe fresca Sfântului Gheorghe, este înfățișat [împăratul roman] Dioclețian, acest lucru nu îl face o icoană a lui Dioclețian”, a spus el, susținând că această controversă în jurul icoanei cu Sf. Matrona a fost aprinsă în mod deliberat pentru a umbri sărbătorirea Crăciunului ortodox. Dar Patriarhia Georgiei a spus că nu există „dovezi suficiente” conform cărora sfânta și Stalin s-ar fi întâlnit vreodată și că, prin urmare, trebuie făcute schimbări.

„Donatorii icoanei sunt chemați să facă ei înșiși modificările corespunzătoare imaginii – sau o putem face noi înșine”, se spune într-un comunicat.

Alianța Patrioților, un partid politic pro-rus, a declarat că a dăruit icoana catedralei în urmă cu câteva luni. O femeie din Georgia, Nata Peradze, a publicat un videoclip care arată că a fost aruncată vopsea pe icoană, asumându-și gestul, spunând că protestează împotriva a ceea ce ea consideră că este glorificarea unui tiran.

„Stalin mi-a ucis toată familia, a insuflat teroare și frică, nu a fost un erou”, a spus ea pentru Politico, adăugând că a primit amenințări cu moartea de când a postat videoclipul pe Facebook.

Mai mulți oameni au protestat chiar în fața casei ei și abia au fost opriți de poliție. Femeia a mai spus pentru sursa citată că a fost chiar amenințată de mafie.

În declarația Patriarhiei Georgiei se spune că o icoană ar putea înfățișa „povesti reale legate de viața sfântului, inclusiv conducători și oameni de rând, eretici și persecutori ai credinței creștine”. „Cu toate acestea,” a adăugat, „acest lucru nu înseamnă deloc că imaginea glorifică aceste figuri sau le atribuie vreo demnitate”.

Foto: Facebook

Share This Article