UPDATE: Spitalul de Urgență Târgu Jiu a reacționat în urma mesajului postat de prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu, pe pagina de Facebook:
”În anul 2023, la nivelul Secției Cardiologie au încetat activitatea prin pensionare doi medici, trei medici specialiști cardiologi au încetat activitatea prin demisie, iar un alt medic cardiolog a intrat în concediu creștere copil, motiv pentru care linia de gardă nu a mai putut fi asigurată.
În luna mai a anului 2023, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a solicitat o întâlnire în regim de urgență cu reprezentanții unităților medicale din județul Gorj, întâlnire unde a fost efectuată solicitarea de a fi asigurată o linie de gardă unică în specialitatea cardiologie, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, cu toți medicii cardiologi angajați din județ. Această propunere nu a avut un rezultat favorabil.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a căutat soluții pentru rezolvarea crizei de la nivelul Secției Cardiologie, fiind transmise numeroase adrese de sprijin către Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean, Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor Gorj/București, dar și către unitățile medicale din județ, din regiunea Olteniei și din alte județe. Răspunsurile primite de la spitalele la care a fost solicitat sprijin a fost că se confruntă cu aceeași situație – deficit de personal care duce la dificultatea asigurării liniilor de gardă.
Managerul unității medicale a purtat discuții cu mai mulți coordonatori de Rezidențiat în specialitatea cardiologie, pentru îndrumarea medicilor rezidenți sau medicilor care au obținut titlul de medic specialist către Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Au fost publicate mai multe anunțuri de angajare pentru asigurarea liniei de gardă în specialitatea Cardiologie (pentru încheierea unui contract cu timp parțial de muncă). În anunțuri a fost specificat faptul că unitatea medicală oferă tariful de gardă prevăzut de legislația în vigoare și decontarea transportului. Nici în acest fel nu s-a reușit atragerea unor noi medici în linia de gardă.
De la Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești a fost detașat la Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu în perioada 01.07.2023- 31.10.2023, un medic specialist cardiolog, iar din momentul în care detașarea nu a mai fost prelungită, medicul a continuat activitatea în baza unui contract de prestări servicii până pe data 18.12.2023. Medicului detașat i s-a pus la dispoziție locuință de serviciu și drepturile salariale cele mai favorabile. A fost solicitat transferul medicului de la Spitalul de Urgență Târgu-Cărbunești, transfer care nu a fost aprobat. Începând cu luna ianuarie 2024, medicul nu va mai presta activitate la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Conform legislației în vigoare, activitatea medicală curentă în intervalul orar 08:00-14:00 se desfășoară în baza unui contract la funcția de bază, iar activitatea medicală pentru asigurarea continuității actului medical prin gardă se efectuează prin încheierea unui contract de muncă cu timp parțial, separat de activitatea curentă. Acest contract se încheie la solicitarea medicului, iar tariful de gardă este raportat la salariul de bază din 2018, fiind inferior celui la funcția de bază.
În acest moment își desfășoară activitatea în Secția Cardiologie trei medici, dintre care un medic efectuează activitate doar în cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Integrat, fiind scutit de efectuarea gărzilor din motive medicale, iar cei doi medici asigură activitatea curentă, unul singur având contract de gărzi.
Pe data de 15 mai 2023, au intrat în vigoare prevederilor Ordonanței 34/2023, fiind suspendată organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante. Această prevedere de suspendare a concursurilor este menținută și în 2024, prin Ordonanța 115 din decembrie 2023.
După apariția Ordonanței 34/2023, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a transmis un memorandum Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin care solicita deblocarea a 30 de posturi de medic, dintre care cinci erau de medic în specialitatea cardiologie. Nu s-a primit răspuns favorabil și posturile au rămas în continuare blocate.
Până la sfârșitul anului 2023, doi medici cardiologi s-au arătat interesați să participe la concursurile de angajare, dacă acestea vor putea fi organizate.
În graficul pentru luna ianuarie, sunt zece medici care vor efectua garda, dintre care cinci sunt medici rezidenți și un singur medic este angajat al SJU. Pentru luna ianuarie, linia de gardă în specialitatea cardiologie nu este asigurată în zilele de 01, 05, 09,16 și 30. În conformitate cu prevederile Ordinului 870/2004, medicii în specialitatea medicină internă pot asigura serviciul de gardă în specialitatea cardiologie. Motiv pentru care au fost înaintate adrese către UPU, dar și către Secțiile Medicină Internă 1 și 2 pentru a asigura urgențele cardiologice. Astfel, asistența medicală a fost asigurată, chiar dacă linia de gardă în specialitatea cardiologie nu a avut acoperire. În zilele de 30 și 31 decembrie 2023 și 1 ianuarie 2024 nu au fost raportate incidente cu privire la asigurarea asistenței medicale de urgență în specialitatea cardiologie.
Conducerea SJU va înainta zilele următoare, un nou memorandum către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru deblocarea în regim de urgență a posturilor de medici vacante, în specialitățile deficitare: cardiologie, diabet zaharat, radiologie, pneumologie.”
Prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu, critică în termeni duri conducerea Consiliului Judeţean Gorj şi pe cea a Spitalului de Urgenţă din acest judeţ, în condiţiile în care în această perioadă la nivelul celui mai mare spital din Gorj nu există cardiologi care să asigure gărzile. Prefectul îl acuză pe managerul spitalului de „contra-performanţă criminală” şi susţine că deficitul de personal „este o scuză pentru cei care conduc sănătatea în judeţul Gorj”, iar „rolul unui lider, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau manager de spital, este exact acela de a identifica soluţii, mai ales în situaţii de criză”.
„Inimile gorjenilor trebuie să fie observate şi tratate în PERMANENŢĂ – 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Pentru a nu ştiu câta oară avem dovezi clare că sănătatea gorjenilor este pusă în pericol de către conducerea Consiliului Judeţean Gorj şi a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Îmi pare rău că trebuie să încep noul an cu asemenea subiecte negative pentru comunitatea noastră. În urma unor telefoane disperate primite astăzi de la rudele pacienţilor internaţi cu probleme grave cardiologice, am aflat că în aceste zile, când numărul de incidente este oricum mai mare decât de obicei, NU EXISTĂ NICIUN MEDIC CARDIOLOG DE GARDĂ în tot judeţul Gorj. Este incredibil, desprins din filmele de groază, faptul că pentru toţi cetăţenii judeţului Gorj nu se poate găsi un singur medic care să asigure permanenţa”, a scris prefectul pe pagina sa de Facebook.
Iulian Popescu susţine că lipsa gărzilor la cardiologie în cel mai mare spital din judeţ „reprezintă o situaţie foarte gravă, o STARE DE URGENŢĂ” şi că aceasta „pune în pericol vieţile gorjenilor cu urgenţe”.
„Este crucial să se ia măsuri urgente pentru a asigura disponibilitatea constantă a personalului medical specializat în cardiologie, mai ales în situaţii critice, lipsa unui specialist afectând negativ rata de supravieţuire şi starea de sănătate a gorjenilor. Ştiu că este mai uşor să arunci vina pe medici şi să spui că nu vor să facă gărzi, dar asta este o scuză pentru cei care conduc sănătatea în judeţul Gorj, iar rolul unui lider, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau manager de spital, este exact acela de a identifica soluţii, mai ales în situaţii de criză, de a găsi specialişti şi a-i motiva corespunzător, de a forma un mediu de lucru competitiv şi în acelaşi timp atractiv pentru medici şi asistenţi. Din nefericire, managementul Spitalului Judeţean a reuşit această contra-performanţă criminală, să nu fie în stare să acorde comunităţii SERVICII MEDICALE ESENŢIALE, după ce ani de zile a dispreţuit cadrele medicale”, adaugă prefectul în mesajul de pe reţeaua de socializare.
Acesta anunţă că solicită managerului Spitalului Judeţean Gorj să prezinte un raport cu motivele din cauza cărora s-a ajuns ca între 31 decembrie şi 2 ianuarie să existe niciun medic cardiolog de gardă în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Popescu anunţă de asemenea că în perioada următoare va aduce această situaţie la cunoştinţa conducerii Ministerului Sănătăţii şi va solicita o analiză a managementului Spitalului Judeţean Gorj.