sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Curiozități despre Crăciun

Crăciunul, acea perioadă din an în care toți suntem puțin mai liniștiți, mulțumită magiei sărbătorilor de iarnă. Este perioada în care orașul capătă un aer de sărbătoare, vremea se răcește și începe să ningă afară, mesele sunt mai bogate, casa e mai gălăgioasă și activitățile sunt din ce în ce mai plăcute: de la făcutul de cozonaci, colindat, decorat casa și bradul, toate aceste lucruri participă la magia Crăciunului.

Crăciunul este o sărbătoare veche de secole, cu secole de tradiție și un simbolism profund în spatele aproape fiecărui aspect al sărbătorii. De la elementele religioase, până la originile păgâne și la unele informații care sunt pur și simplu distractive, toată lumea are câte ceva de învățat din această listă.

Crăciunul nu a fost întotdeauna pe 25 decembrie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși Crăciunul celebrează nașterea lui Iisus Hristos, data reală a marelui eveniment s-a pierdut în istorie. Nu există nicio mențiune despre 25 decembrie în Biblie și mulți istorici spun că Iisus s-a născut cel mai probabil în primăvară. Unii istorici presupun că data a fost aleasă inițial pentru că a coincis cu festivalul păgân Saturnalia, care îl onora pe zeul agricol Saturn prin festivități și cadouri.

Când a apărut scena Naşterii Domnului

Scena Nașterii Domnului, reprezentându-i pe Iisus copil, pe mama sa Maria și pe Iosif, pe magii și îngerii care apar lângă o iesle dintr-un hambar la o fermă, a fost creată pentru prima data de Sfântul Francisc din Assisi. Fondatorul ordinului religios franciscan a realizat, la Greccio (Italia), prima scenă a Nașterii Domnului cunoscută.

La 24 decembrie 1223, el a organizat o slujbă la miezul nopții care a inclus o reconstituire a evenimentului, cu săteni care au jucat rolul Mariei și al lui Iosif și cu o păpușă de cârpe în rolul pruncului Iisus. Sfântul Francisc a adus chiar și un bou și un măgar pentru a completa imaginea lui Iisus născut într-un hambar. Scopul a fost acela de a-i educa și inspira pe sătenii din Greccio cu privire la sărbătoarea Crăciunului, nu doar ca eveniment istoric, ci şi ca unul real.

Cadourile au origini atât creștine, cât și păgâne

Creștinii este posibil să fi crescut învățând că noi oferim cadouri de Crăciun pentru a imita cadourile pe care cei trei magi i le-au adus Pruncului Iisus. Dar, ca multe alte tradiții, și aceasta își are rădăcinile în Saturnalia. Și păgânii dădeau inițial ofrande zeilor.

Brazii sunt o tradiție străveche

Tradiția pomilor de Crăciun datează încă de la vechii egipteni și romani, care decorau copaci veșnic verzi în timpul solstițiului de iarnă pentru a semnifica faptul că primăvara se va întoarce. Așadar, bradul împodobit din casa ta onorează istoria.

Prințul Albert a făcut bradul de Crăciun viral

Când prințul Albert al Germaniei a primit un brad pentru noua sa soție, regina Victoria a Angliei, tradiția pomului de Crăciun a luat cu adevărat amploare.

Un desen al cuplului în fața primului brad de Crăciun a apărut în Illustrated London News în 1848. Practic, ideea a devenit virală.

Moș Crăciun l-a copiat pe Moș Nicolae

Probabil că știai deja că ideea lui Moș Crăciun a venit de la Sfântul Nicolae. Sfântul nu era chiar un bărbat bărbos care purta un costum roșu; acest aspect a venit mult mai târziu. În secolul al IV-lea, episcopul creștin și-a donat marea moștenire săracilor și a salvat femei din robie. În limba olandeză, numele său este Sinter Klaas, care mai târziu s-a transformat în Santa Claus în limba engleză.

De unde vine tradiția cu fursecuri și lapte pentru Moș Crăciun

În cazul în care copiii tăi îi lasă lui Moș Crăciun o mică gustare pentru a-l ține sătul în călătoria sa, asta se datorează olandezilor. În ziua de sărbătoare a Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie, copiii olandezi îi lasă mâncare și băutură în schimbul cadourilor pe care acesta le pune peste noapte sub brad.

Coca-Cola a modelat imaginea lui Moș Crăciun

Înainte ca firma Coca-Cola să decidă să îi folosească imaginea pentru publicitate, aspectul lui Moș Crăciun tindea mai degrabă spre înfricoșător decât spre vesel. Apoi, în 1931, compania de băuturi a angajat un ilustrator pe nume Haddon Sundblom pentru a-l înfățișa pe bătrânul vesel pentru reclamele din reviste.

Tot legat de Coca Cola, se spune că Moș Crăciun ar fi fost îmbrăcat în verde înainte ca producătorul de băuturi răcoritoare să folosească roşul pentru campaniile sale de marketing de la începutul anilor 1900. Deși acest lucru este adevărat într-o anumită măsură, totuşi Moș Crăciun a fost prezentat în roșu încă din anii 1870 de către caricaturistul american Thomas Nast. Însă reprezentarea din zilele noastre a moșului, cu obrajii înroșiți și burtă proeminentă, cu ochelari mici și zâmbet radios, este într-adevăr imagina creată de Coca-Cola.

De ce se agață ciorapi de șemineu în unele părți ale lumii

Legenda spune că se atârnă ciorapii lângă șemineu datorită unui om sărac care nu avea suficienți bani pentru zestrea celor trei fiice ale sale. Bătrânul și generosul Moș Nicolae a aruncat o pungă cu aur pe horn într-o noapte, după ce fetele și-au agățat acolo ciorapii proaspăt spălați pentru a se usca. Acolo a ajuns aurul, iar tradiția a rămas.

Rudolph a fost un truc de marketing

Rudolph, renul cu nasul roșu, a apărut pentru prima dată în 1939, când magazinul Montgomery Ward i-a cerut unuia dintre copywriterii săi să creeze o poveste de Crăciun pentru copii pe care magazinul să o distribuie ca o promoție. Filmul adorabil cu insula jucăriilor nepotrivite și elful Herbie a ajuns la inimile tuturor în 1964.

Cei opt reni au avut o mulțime de nume

Rudolph era cât pe ce să se numească Rollo sau Reginald, ceea ce nu sună la fel de bine. Dar echipajul său a avut și o mulțime de alte nume. Au mai fost numiți Flossie, Glossie, Racer, Pacer, Scratcher, Feckless, Ready, Steady și Fireball.

Coronițele de Crăciun sunt simboluri religioase

Coronița de Crăciun a luat naștere mai întâi ca simbol al lui Hristos. Crinul reprezintă coroana de spini pe care Iisus a purtat-o la răstignire, iar boabele roșii reprezintă sângele vărsat de acesta. Așadar, când vei vedea o coroniță de Crăciun în această sărbătoare, îți vei aminti de simbolul său.

„Silent Night” este cel mai înregistrat cântec

Știm cu toții că aceleași câteva cântece de Crăciun rulează în magazine și la radio în buclă pe tot parcursul sezonului. Dar unul dintre ele a fost adaptat mai mult decât altele. „Silent Night” își merită acest titlu, fiind cel mai înregistrat cântec de Crăciun din istorie. A avut peste 733 de versiuni diferite înregistrate cu drepturi de autor din 1978.

Norvegia oferă bradul din Trafalgar Square – Londra

Londonezii și vizitatorii deopotrivă cunosc probabil bradul spectaculos care se întinde spre cer în Trafalgar Square în fiecare an, dar puțini sunt cei care realizează că este un cadou de sărbători la fel de spectaculos și legendar. În fiecare an, începând din 1947, poporul norvegian donează bradul în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat de Marea Britanie Norvegiei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Suedia sărbătorește Crăciunul cu o capră de Yule uriașă, din paie

În țările scandinave, capra Yule figurează în decorul de Crăciun al multor case. În mitologia nordică, cele două capre trăgeau carul zburător al lui Thor, la fel cum o fac renii pentru sania lui Moș Crăciun. În plus, există, de asemenea, o poveste festivă care se concentrează pe o capră Yule invizibilă, care verifică pregătirile de sărbători înainte de ziua cea mare. Acesta este motivul pentru care, în 1966, a fost creată Capra Gävle, în încercarea de a atrage cumpărătorii în orașul suedez în care locuiește. Cu o lungime de șapte metri, aceasta cântărește 3,6 tone.

În Ucraina, păianjenii sunt considerați simboluri ale norocului de Crăciun

Când te gândești la animalele-simbol de Crăciun, probabil că te gândești la reni și urși polari. Cu siguranță nu îți vin în minte păianjeni. În Ucraina, familiile adaugă adesea ornamente din pânză de păianjen în brad, ca o aluzie la o frumoasă poveste de sezon despre creaturile care își foloseau cândva ața lor mătăsoasă pentru a împodobi bradul unei văduve sărace și al copiilor ei.

Târgul de Crăciun de la Nürnberg, Germania – unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun

Târgul de Crăciun de la Nürnberg, care datează din anii 1600. Dovada poate fi descoperită chiar la Muzeul Național German, acolo unde se află o micuță cutie pe care este inscripționat următorul mesaj: „Sent to Regina Susanna Harßdörfferin by Miss Susanna Eleonora Erbsin (or Elbsin) on the occasion of the Christmas Market of 1628”, adică „Trimis către Regina Susanna Harßdörfferin, din partea Domnișoarei Susanna Eleonora Erbsin, cu ocazia Târgului de Crăciun din 1628”.

Jingle Bells a fost prima melodie căreia astronauții i-au dat play în spațiu

Prima melodie care s-a auzit vreodată în spațiu a fost chiar Jingle Bells. Echipajul NASA Gemini 6A a făcut istorie când a dat play melodiei. Totul se întâmpla pe 16 decembrie 1965.

Astfel, Jingle Bells a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de „Primul cântec are s-a auzit vreodată în spațiu”.

În trecut, beteala era confecționată din argint

Încă de la începutul lunii decembrie, vedem peste tot decorațiuni de Crăciun. Globulețe, beteală, luminițe, totul compus într-o atmosferă festivă care să ne inducă starea de sărbători de iarnă.

Dar știai că în trecut beteala era confecționată chiar și din argint?

Uite că beteala este tot o idee care vine din Nürnberg, Germania, chiar din 1610. Și pentru că argintul era destul de scump, beteala în bradul de Crăciun la vremea respectivă era și un semn de bogăție.

Cea mai mică felicitare de Crăciun din lume

Cercetătorii de la Glasgow au creat o felicitare de Crăciun despre care cred că este cea mai mică din lume. Aceasta a fost confecționată de specialiștii în nanotehnologie de la Universitatea din Glasgow și este atât de mică încât ar putea să încapă pe suprafața unui timbru cam de 8,276 de ori.

Primul timbru cu motiv de Crăciun, lansat de SUA în 1962

Statele Unite ale Americii au lansat în 1962 primul timbru cu motiv de Crăciun. Acesta este colorat în verde și roșu și are pe el o coroniță de Crăciun și o lumânare.

Prima instalație electrică a fost confecționată în 1882

Până în secolul XX, brazii de Crăciun erau luminați foarte simplu cu ajutorul lumânărilor. Totuși, deși oamenii înțelegeau foarte bine că este o decorațiune frumoasă, aceștia conștientizează și că este una destul de periculoasă.

În 1882, partenerul lui Thomas Edison, Edward H. Johnson, a creat prima instalație electrică de pus în bradul de Crăciun. Costurile pentru această ghirlandă de lumini au fost atât de mari încât oamenii de rând nu-și permiteau să o cumpere. Au trecut zeci de ani până când acest ornament a putut fi cumpărat de toată lumea.

De unde vine termenul „Advent” și ce înseamnă

Advent este perioada de dinainte de Crăciun – începe pe 30 noiembrie și se termină în duminica de dinainte de ziua de Crăciun (25 decembrie).

Cuvântul „Advent” provine de la termenul în limba latină „adventus” și înseamnă „sosire”.

În prezent, termenul „advent” este folosit foarte des în strategiile de marketing ale diverselor industrii care pregătesc produse speciale de Crăciun, mai ales în cel mai cunoscut produs care parcă marchează ideea de cadou și de final de an: Advent Calendar.

Poți găsi produse de tip Advent Calendar în industria producătoare de dulciuri, în industria beauty și nu numai. Chiar și Europa FM a citit povești de Crăciun dintr-un Advent Calendar de la editura Litera.

Cum a apărut tradiția mersului la colindat

Crăciun, miros de cozonac, liniște și mersul cu colindul. Deși acum nu mai sunt atât de mulți colindători ca în urmă cu ceva ani, totuși tradiția colindului persistă.

Dar te-ai întrebat vreodată de unde vine ea? Ei bine, englezii obișnuiau să meargă în vecini cu mâncare și băutură pentru a-și ura toate cele bune pentru noul an. În timp, această activitate numită „mărșăluit” s-a transformat în colindat.

În secolul XII, colindele erau de fapt cântări liturgice pe care englezii le cântau oamenilor, mergând din casă în casă, pentru a le ura noroc și sănătate. Oamenii care le deschideau ușa trebuiau să le ofere colindătorilor daruri în schimbul urărilor.

Tradiția englezească nu avea legătură cu Crăciunul, ci cu a împărtăși emoție și bucurie semenilor, pe tot parcursul anului.

Adresa 11344 Edbrooke din Polar Express există și în realitate

Dacă nu ai văzut până acum filmul Polar Express, primește-l ca pe recomandarea noastră de Crăciun. Pe lângă faptul că scenariul este o poveste frumoasă despre devenire și evoluție, mesajele presărate și scenele emoționante ne determină să ne analizăm puțin și să ne dăm seama ce am putea îmbunătăți în noi.

Dar dincolo de mesaje și despre momentul introspecției, în film este menționată adresa 11344 Edbrooke – locul în care stă Billy – The Lonely Boy sau Billy – Copilul Singuratic. În realitate, 11344 Edbrooke există și este adresa la care locuia în copilărie regizorul filmului, Robert Zemeckis.

Brazii de Crăciun artificiali au fost construiți odinioară din pene de gâscă

Dacă acum brazii artificiali de Crăciun sunt din plastic și imită foarte bine brazii naturali, în trecut brazii artificiali erau confecționați chiar și din pene de gâscă.

Primii brazi de Crăciun confecționați din pene de gâscă au fost expuși în Germania în 1865.

Sursa: Libertatea.ro și Europafm.ro




Politica