miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Drept la replică

De la bun început, subliniem că Societatea își exprimă dezacordul absolut cu privire la Articolul, prin excelență, neîntemeiat, publicat la data de 13 decembrie 2023 de publicația britanică the Daily Mail și preluat de către www.jurnalulolteniei.ro. De altfel, în urma solicitărilor noastre, the Daily Mail a șters deja de pe website-ul său articolul din care s-a inspirat publicația dumneavoastră.

În acest sens, așa cum vom arăta mai jos, Articolul cuprinde fără doar și poate informații neadevărate cu privire la substanțele folosite de Societate în fabricarea produselor acesteia, în special vinul Fetească Regală, informații preluate de către publicația dvs. Societatea respinge în mod categoric afirmațiile neadevărate care au fost făcute și solicită ștergerea imediată a Articolului (așa cum vom detalia mai jos), având în vedere că produce prejudicii de imagine și materiale în ceea ce privește reputația și, în mod evident, activitatea Cramele Recaș.

În concret, se impune să dați curs de îndată solicitării noastre de ștergere a articolului dvs. în care ați diseminat informațiile false și tendențioase din Articol și să publicați dreptul la replică al Cramelor Recaș, cel puțin în considerarea următoarelor argumente:

Policlinica Buna Vestire Craiova

1. În primul rând, menționăm că Societatea respectă cele mai ridicate standarde care țin de siguranța alimentelor, așa cum reiese din certificarea AA+ emisă de British Retail Consortium pentru producția de vin din România. Mai mult, în producția de vinuri, Cramele Recaș a implementat proceduri riguroase, folosește produse exclusiv certificate și păstrează o evidență clară a tuturor tratamentelor aplicate culturilor de viță de vie. Totodată, Societatea efectuează constant teste asupra vinurilor pe care le produce și comercializează (inclusiv Fetească Regală) în laboratoare externe de specialitate, pentru a se asigura întotdeauna că sunt respecte toate prevederile legale. Cu alte cuvinte, Societatea a implementat proceduri riguroase prin verificări constante și care protejează siguranța alimentelor.

2. În situația în care este necesar, Societatea poate întotdeauna să dovedească calitatea produselor comercializate, prin rezultatele laboratoarelor de specialitate, care arată că vinurile Cramelor Recaș respectă întocmai limitele legale impuse și sunt în procent de 100% sigure pentru consumul uman.

3. În al doilea rând, în Articol se susține că vinul produs de Cramele Recaș, în mod specific „Fetească Regală”, ar conține șase reziduuri de pesticide, sugerând că produsul reprezintă un pericol grav pentru sănătatea umană. Astfel de afirmații nu sunt doar nefondate, dar și înșelătoare, de natură să ne afecteze în mod grav drepturile și interesele noastre legitime.

Reziduurile de pesticide prezente în vinul Cramele Recaș se încadrează în limitele legale stabilite de reglementările UE (Regulamentul 396/2005 și Codul 151020) și de standardele atât din Marea Britanie, cât și din Uniunea Europeană. În acest sens, subliniem că toate produsele fabricate și comercializate de către Societate au fost supuse și sunt supuse unui proces extins de testare și certificare de către instituțiile Uniunii Europene și au fost considerate absolut sigure pentru consum.

4. În al treilea rând, Cramele Recaș este cel mai mare producător de vinuri naturale din Uniunea Europeană, cu o producție anuală care depășește 250.000 de sticle. Pentru producerea vinurilor Cramelor Recaș, sunt folosiți exclusiv struguri cultivați organic și nu se utilizează aditivi, precum dioxidul de sulf. Deși Societatea susține produsele organice, Cramele Recaș produce și vinuri de consum uzual, din struguri care nu sunt cultivați organic, care pot necesita utilizarea responsabilă a pesticidelor pentru a menține consistența și a obține produse de înaltă calitate.

5. În al patrulea rând, Articolul citează Pesticide Action Network UK („Pan UK”) ca sursă de date dintr-un studiu al guvernului britanic. De aceea, în acest context, însă este important de subliniat că Pan UK este o organizație care are ca scop promovarea produselor organice, în timp ce discreditează producătorii de vinuri care nu produc sau comercializează produse 100 % organice. Astfel, având în vedere acest aspect, dată fiind sursa de informare – unică de altfel – Articolul atrage per se o îndoială serioasă asupra veridicității afirmațiilor, fiind o știre inexactă, scoasă din context, ce nu susține, sub nicio formă, ideea veridicității celor acreditate.

6. În al cincilea rând, din nou, Articolul susține în mod neadevărat că vinurile organice nu se bazează pe substanțe chimice toxice, fiind singura variantă prin care consumatorul se poate asigura că nu ingerează pesticide. Cu toate acestea, se impune să clarificăm faptul că producția strugurilor organici se bazează pe substanțe precum sulfatul de cupru și tratamentele cu sulf, care pot fi foarte toxice și novice corpului uman, când sunt utilizate în exces.

7. În al șaselea rând, una dintre cele mai grave erori din Articol este precizarea eronată a vinului folosit în studiul guvernamental, care este diferit de vinul prezentat, adică „Fetească Regală”. Astfel, cele două vinuri sunt produse complet diferite, cu compoziții și caracteristici diferite. Mai mult, vinul „Fetească Regală” nu este comercializat în supermarketurile sau magazinele de retail din Marea Britanie, ceea ce face ca ipoteza că este vinul prezentat în studiu să fie implauzibilă.

8. În ceea ce privește aceste aspecte, singurul vin „Fetească Regală” disponibil în supermarketurile din Marea Britanie este „Atlas Wine Fetească Regală”, produs tot de Cramele Recaș. Acest produs a fost supus testării la data de 28 februarie 2023, iar, conform Certificatului de Analiză nr: 0053464-08-00, respectă toate regulamentele referitoare la standardele de siguranță. Mai mult, această conformitate este confirmată și în cazul vinului „Fetească Regală”, conform Certificatului de Analiză nr: 0053464-14-00, testat tot la 28 februarie 2023.

În al șaptelea rând, Articolul nu doar încalcă principiile fundamentale ale jurnalismului responsabil, ci pare să fie și o încercare deliberată de a afecta activitatea comercială a Cramelor Recaș și de a dezinforma publicul, demersuri ce nu pot fi tolerate sub nicio formă de către Societate.

10. Ca atare, în mod cert, prin preluarea ad litteram a Articolului, s-a procedat la o discreditare directă și intenționată a produsului „Fetească Regală”, aparținând Cramelor Recaș, fiind astfel încălcate dispozițiile art. 72 și art. 252 coroborat cu prevederile art. 257 C.civ., care ocrotesc drepturile nepatrimoniale ale Societății, cauzându-ne grave prejudicii de imagine, de reputație și materiale, prejudicii de care sunteți în mod direct răspunzători2 .

11. De asemenea, Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în special Articolul 10, protejează dreptul la libertatea de exprimare. Cu toate acestea, Articolul 10 al CEDO nu reglementează un drept absolut și poate fi supus limitărilor prevăzute de lege și necesare într-o societate democratică. Astfel de limitări pot fi justificate tocmai pentru a proteja reputația și drepturile altora, pentru a preveni răspândirea informațiilor false sau pentru a asigura sănătatea și siguranța publică. În cazul articolului dumneavoastră, credem că răspândirea informațiilor false și prejudiciabile în ceea ce privește produsele aparținând Cramele Recaș depășește în mod cert sfera expresiei protejate, deoarece se poate susține că încalcă standardele legale privind defăimarea și răspândirea informațiilor false.

12. În al optulea rând, menționăm faptul că Articolul a fost de natură a prejudicia în mod grav imaginea produsului „Fetească Regală” și, respectiv, a Societății, prin titlul alarmant, accentul fiind pus pe vinul „Fetească Regală”, nicidecum pe informația în sine, știrea nefiind prezentată în mod imparțial, ci, dimpotrivă, manipulator, fiind inoculată ideea celor ce au citit respectivul Articol că produsul „Fetească Regală” este cel care are consecințele la care se referă acel studiu.

13. În al nouălea rând, Articolul afectează în mod substanțial imaginea produsului „Fetească Regală” și din perspectiva faptului că acesta a fost catalogat ca fiind cel mai toxic produs din cele 72 de sortimente testate, deși produsul Cramelor Recaș este conceput din produse naturale, aspect ce rezultă cu ușurință din consultarea listei de ingrediente.

Politica