sâmbătă, decembrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

„Oltenia Eroică”, lansare la „Aman”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a găzduit lansarea numărului 18 al revistei „Oltenia Eroică”, revistă de cultură și educație patriotic, editată de Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria” filiala Craiova ”Frații Buzești”.

Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”este continuatoarea Societatii Cultul Eroilor inființată în septembrie 1919 sub numele de Societatea „Mormintele Eroilor căzuți în Război”. Numele societății a devenit „Cultul Eroilor” în anul 1927. De la înființare, societatea s-a aflat sub patronajul Patriarhului Miron Cristea și al Reginei Maria, ea având stipulat în statutul de înființare ca obiectiv principal, păstrarea unei amintiri vii a tuturor eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, atunci existand un adevărat cult al eroilor militari, dar și civili, care și-au pierdut viața în marea conflagrație mondială.[1]

Societatea a avut încă de la înființare propriul mijloc de propagandă și informare prin revista „Cultul Eroilor Noștri”, care și-a schimbat numele în anul 1926 în „România Eroică”. Revista avea rol de orientare de propagandă cultural-națională, axată pe prezentarea eroismului într-un cadru larg de activitate patriotică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din anul 1997, asociaţia reeditează România Eroică, revista chemată, aşa cum spunea Regina Maria, „să vorbească viitorimii despre jertfele şi izbânzile noastre, despre frumuseţea virtuţilor şi despre nezdruncinata tărie a sufletului românesc, unul indivizibil de-a pururi.”

Filiala Craiova editează propriul numar al revistei, ”Oltenia eroica”, ajunsă astăzi la ediția cu numărul 18.

Sumarul reflecă, în bună măsură, obiectivele Asociației, regăsind în paginile revistei articole despre Centenarul eroului necunoscut- 100 de ani de dăinuire 1923-2023, Conferința de la Craiova 1940- ecouri în presa literară a vremii, Luptele de la Robănești 1916, Regimentul 5 vânători din Craiova- primul regiment al armatei române care a intrat in cetatea Unirii după 1 decembrie 1918 și multe alte evenimente marcante ale istoriei dar și ale anului în curs.

Printre personalitățile evocate se regăsesc Stefan Odobleja, un geniu născut prea devreme, Lascar Catargiu, 200 de ani de la naștere, Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, haiducul, academicianul si primul roman care a mers cu trenul.

Sunt doar câteva dintre articolele publicate, sunt mărturii, evocări, portrete de eroi, documente, recenzii, poezii, fotografii.

Printre invitați s-au numărat:

  • colonel (r) Ion Mogos – președintele Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Craiova ”Fratii Buzești”
  • profesor Nicolae Marinescu- managerul Editurii AIUS
  • profesor Titi Vasile
  • profesor Carmen Făgețeanu

Revista editată în condiții grafice deosebite la Editura AIU este distribuită gratuit în școli, biblioteci, unitati militare, ONG-uri.

Politica