Amenajarea unui studio nu trebuie să îţi dea bătăi de cap. Indiferent de dimensiunile casei, există soluţii pentru a te bucura de suficient spaţiu pentru toate activităţile din rutina ta zilnică.
O garsonieră poate include atât zonă de dormit, cât şi spaţiu de zi sau spaţiu de lucru, în funcţie de cum alegi să compartimentezi încăperile.
Descoperă mai jos câteva tips & tricks pentru amenajarea unui studio:
Separă zonele în funcţie de rolul lor
Spaţiul dintr-o garsonieră se poate împărţi eficient, în funcţie de nevoile tale. Poţi avea o zonă de birou, una de living şi una de dormitor, însă contează foarte mult de cât spaţiu dispui. Separarea zonelor se face întotdeauna în funcţie de nevoile tale. Spre exemplu, dacă nu lucrezi de acasă, însă găteşti foarte des, poate îţi vei dori o zonă de dining în locul unui spaţiu de birou.
Atunci când amenajezi camera principală, încearcă să evaluezi realist spaţiul de care dispui. Un studio de 60 de metri pătraţi va putea avea atât spaţiu de dining şi birou, cât şi zonă de living şi de dormit. Pe de altă parte, dacă dispui de 30 de metri pătraţi, va trebui să alegi atent cum amenajezi fiecare colțișor şi pe ce anume vrei să pui accent.
Cea mai simplă soluţie pentru orice tip de garsonieră este să foloseşti un perete fals, o zonă cu riflaje sau un paravan pentru a separa spaţiul de zi de cel de dormit.
Alege o canapea extensibilă
O canapea extensibilă este întotdeauna o alegere smart, mai ales pentru o garsonieră. Aceasta te va ajuta să economiseşti spaţiu preţios, mai ales dacă nu vei amenaja o zonă de dormit separat.
Există o mulţime de modele de canapele extensibile din care poţi să alegi, pentru toate gusturile şi bugetele. În cazul unei garsoniere de mici dimensiuni, nu opta pentru un colţar, ci mai degrabă pentru o canapea cu design simplu, de 3 locuri.
Dacă îţi faci griji că nu vei dormi bine pe o canapea extensibilă, trebuie să ştii că există modele moderne, dotate cu saltele de calitate şi sisteme de extindere foarte rezistente.
Nu te grăbi să achiziţionezi canapele cu spaţiu de depozitare, mai ales dacă trebuie să faci rabat de la alte funcţii importante. Este de preferat să optezi pentru spaţiu de depozitare sub forma dulapurilor, sertarelor, etajerelor sau comodelor. Acestea sunt mult mai accesibile şi îţi permit să depozitezi uşor zeci de obiecte.
Nu încărca spaţiul cu prea multe decoraţiuni
Amenajarea unei garsoniere nu trebuie să includă prea multe decoraţiuni. Este de preferat să te foloseşti spaţiul cât mai smart, pentru a te bucura de mai mult loc pentru depozitare, zona de lucru sau de living sau chiar un colţ pentru dormitor. Bineînţeles, poţi avea câteva decoraţiuni, însă nu încărca spaţiul cu prea multe obiecte. Optează pentru piese de decor simple, precum vazele cu flori, lumânările parfumate sau ramele foto.
Foloseşte draperii sau obloane
Cum garsoniera include mai multe zone funcţionale într-un singur spaţiu deschis, este foarte important să poţi controla cantitatea de lumină ce pătrunde în cameră şi calitatea acesteia. Cea mai bună soluţie o reprezintă obloanele sau roletele pentru geam care să îţi permită să ajustezi în cât mai multe moduri lumina din casă. De asemenea, draperiile sunt şi ele o super alegere, mai ales dacă achiziţionezi modele tip blackout.
Optează pentru prize modulare
Cu siguranţă nu îţi doreşti un spaţiu înţesat de cabluri sau o reţea electrică învechită. De aceea, cea mai bună soluţie este să optezi pentru o instalaţie electrică nou-nouţă şi prize modulare. Prizele modulare te ajută să păstrezi casa ordonată, fără zeci de cabluri înşirate. În plus, preţurile prizelor modulare sunt din ce în ce mai accesibile.
Inspiră-te din ideile de mai sus pentru a amenaja smart orice tip de garsonieră ori studio. Adaptează planurile de amenajare atât în funcţie de nevoile tale sau ale celor ce vor locui în respectivul spaţiu, cât şi în funcţie de dimensiunile exacte ale casei.