Activitate de împădurire în comuna Apele Vii din județul Dolj. Ministrul Mediului, Mircea Fechet a mers, marți, în comuna Apele Vii pentru a planta prima pădure din nisipurile Olteniei. Acțiunea face parte din planul Național de Redresare și Reziliență și este din fonduri europene.
Fenomenul deșertificării în Oltenia a atras atenția Guvernului României de-a lungul anilor. Astfel, prin această acțiune de împădurire se va stabilizată o suprafața de 70 de hectare de pământ nisipos. Tot prin această acțiune, se vor crea și noi locuri de muncă, mai exact, 1000.
„Nu mai vrem nisipuri în Oltenia. Vrem să avem cât mai multă pădure. Dacă lăsăm nisipurile să cucerească toate solurile fertile, înseamnă că ne-am resemnat. Mă bucur că plouă azi pentru că această zonă are nevoie de ploaie. Astăzi începem să plantăm prima pădure din Sahara Olteniei așa cum o numim noi. Tot ce vedeți în spatele meu e nisip. Doar în această toamnă și în primăvara anului 2024 vor fi plantate în nisipurile din Oltenia păduri pe circa 2.400 de ha în valoare de 95 milioane de euro. Aceste păduri sunt în diferite stadii de acceptare prin PNRR și se vor planta în nisipurile din județele Dolj, Mehedinți și Olt circa 12 milioane de puieți. Pe lângă cele 2.400 de ha suntem hotărâți ca până la finalul acestui an să contractăm în zonă alte 600 de hectare”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.
În Oltenia, deșertificarea avansează de la an la an. Acest lucru duce la dispariția unor suprafețe agricole importante, cu efecte economice majore asupra satelor.
„Comuna Apele Vii este situată pe un sol nisipos. Vrem să combatem deșertificarea din județul Dolj, dar și din Oltenia. În acest nisip prind puieții de ulm, salcâm și dud, adică cei pe care îi vom pune astăzi”, a declarat Nicolae Giugea, deputat (PNL) de Dolj.
La Apele Vii se vor planta 350 de mii de puieți de salcâm, dud și ulm. Acțiunea de împădurire de 70 de hectare de nisip valorează apoximativ 2,3 milioane de euro.