Zeci de scriitori și susținători ai acestora s-au adunat și au primit distincții
La Muzeul de Artă din Craiova, în Sala Oglinzilor, a avut loc prima ediție a „Galei scriitorilor din Oltenia”, eveniment organizat de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România cu susținerea Primăriei Municipiului Craiova, Consiliului Local Craiova și Consiliului Județean Dolj. Zeci de scriitori și susținători ai acestora s-au adunat și au primit distincții.
Cu această ocazie s-au decernat Premiile anuale ale Filialei Craiova a USR pentru creațiile literare apărute în anul 2022, precum și alte distincții oferite de către Comitetul de Conducere. Gala a cuprins momente artistice susținute de artiști din cadrul instituțiilor culturale din Bănie, o expoziție de lucrări de artă, precum și un dineu în onoarea participanților.
„Consider că noi avem o datorie morală de a ne îndrepta către două lucruri: deschiderea către tineri și către public/cititori. Am inițiat câteva evenimente și proiecte care să vină în această direcție. Mă refer acum la proiectul „Scriitor la catedră”, în colaborare cu Inspectoratele Școlare Județene. Mulți dintre colegi vor merge în fața elevilor, în echipe de către 2 scriitori și le vor prezenta din activitatea lor și de ce este nevoie mai mult decât oricând să citească. Cred că proiectul „Scriitor la catedră” va evolua.
De asemenea, am inițiat proiectul concurs „Prima Verba” de la Drobeta Turnu-Severin, împreună cu conducerea centrală a Uniunii Scriitorilor din România pentru a acorda sprijin financiar celor care debutează. O preocupare de a mea este de a reda încrederea publicului în cărțile scrise de autorii români. Cred că prestigiul scriitorilor Uniunii Scriitorilor din România trebuie întărit și rolul nostru în societate să fie reafirmat”, a declarat Mihai Firica, presedintele Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova.
Președintele Consilului judetean Dolj, Cosmin Vasile, a luat cuvântul și s-a declarat partener al tot ceea ce înseamnă proiecte culturale în județ.
„Ne sunt dragi proiectele în care investim, mai ales cele în instituții și evenimente culturale. Sunt proiecte care aduc un spirit deosebit atât Consiliului Județean, cât și comunității. Răspundem oricând este nevoie, oricărei solicitări pentru că un eveniment în care sunt reunite atâtea personalități, în care o importantă o instituție își desfășoară activitățile, ne fac să ne simțim mândri că suntem parteneri.
Oricâte drumuri am face, depozite sau piste de aeroport, nu rămân și nu trăiește atât de mult cât o face cuvântul scris de scriitori. Avem proiecte culturale în care integrăm elevii. Anul acesta, în primăvară, 2.000 de elevi din mediul rural au fost aduși la muzeele din Craiova. În toamna aceasta încă 5.000. Continuăm în fiecare an. Vrem să mergem spre a încuraja tinerii scriitori”, a afirmat acesta.
„Numai cu un parteneriat puternic între Uniunea Scriitorilor din România, Consiliul Județean, autoritățile locale și școală putem să le insuflăm copiilor dorința. Când ai oameni de o creativitate extraordinară toate barierele sunt depășite. Prin implicarea reală a scriitorilor putem avea o influență asupra elevilor”, a spus Daniel Alexandru Ion, Inspector Școlar General.
Premiile oferite scriitorilor au fost însoțite de lucrări de artă achiziționate de la Uniunea Artiștilor Plastici din Craiova, fiind expuse la Muzeul de Artă – Palatul Jean Mihail într-o expoziție care a prefațat evenimentul.
„În conformitate cu Statutul USR, juriul a acordat premii anuale scriitorilor: George Popescu – Cartea anului, critică literară – pentru volumul Radiografii critice în oglinzi retrovizoare (Editura Autograf MJM), Marius Ghica – Cartea anului, traduceri literare – Paul Valéry CAIETE fragmente (Editura Humanitas) și Toma Grigorie – Premiul Opera Omnia. Comitetul de Conducere al Filialei Craiova a USR a conferit Premii pentru volume publicate în 2022 scriitorilor Lorena-Gabriela Vasile – Debut – pentru volumul De ce plânge lumina (Editura Hoffman), Tony Paraschiv – Debut – pentru volumul Opifex (Editura Prier), Gela Enea – Critică literară – pentru volumul Cartea de identitate critică (Editura Neuma), Ionel Bușe – Premiul Jean Băileșteanu – proză – pentru volumul Femei de iasomnie (Editura Litera) și Titu Dinuț – Poezie – pentru volumul Patimile după Rembrandt (Editura Hoffman). Ca și în alți ani, Premiul pentru poezie Mihai Duțescu a fost acordat scriitorului Dan Anghelescu, prentru volumul Cămașa de forță a clipei (Editura Aius), având suportul financiar al familiei Duțescu. Activitatea deosebită a slujitorilor cuvântului scris a fost recompensată prin decernarea Premiului special pentru poezie scriitorului Constantin Preda, Premiul special pentru promovarea literaturii române prozatorului și poetului Ion Deaconescu, iar prozatorului Mircea Pospai i s-a conferit Premiul pentru promovarea între breslele creatorilor. Programele și proiectele de colaborare culturală au fost extinse în acest an, fapt marcat prin acordarea a două distincții pentru domeniul interpretării muzicale rapsodului Ion Crețeanu și violoncelistul Mircea Suchici, ambii fiind distinși cu Diploma de excelență. Cu o organizare complexă, prin care s-a dorit reflectarea colaborării cu instituții reprezentative din Cetatea Băniei, Gala scriitorilor din Oltenia a beneficiat de momente muzicale oferite de interpreți ai Filarmonicii Oltenia din Craiova.
Cel mai important eveniment dedicat slujitorilor culturii scrise din Oltenia a prilejuit și semnarea acordului de constituire a Filialei Dolj a Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori din România A.N.U.C., documentul fiind semnat de către Pavel Popescu (Uniunea Arhitecților din România), Mihai Firică (Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova) și Emil Bănuți (Uniunea Artiștilor Plastici). Reprezentanții A.N.U.C. Filiala Dolj au stabilit ca, pe baza unui statut, să se realizeze o colaborare reală în vederea realizării unor obiective comune prin contacte funcționale, benefice tuturor componentelor, ca un mijloc/cadru pentru dialog, informare reciprocă și acțiune a uniunilor membre”, au precizat reprezentanții Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.