Spitalul Regional de Urgență Craiova va fi mai scump decât s-a estimat. Cu peste 850.000 lei. Motivul – scumpirile de după pandemia Covid-19, dar și unele modificări din proiect. Guvernul urmează să reaprobe indicatorii tehnico-economici, în ședința de astăzi.
Hotărârea Guvernului nr. 786/2019 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Spital Regional de Urgență Craiova”, prevedea o valoarea totală a investiției de 2.850.508 mii lei, cu TVA. Noua cifră este 3.708.575 mii lei cu TVA.
Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, modificarea indicatorilor tehnico-economici vine ca urmare a „majorării, în perioada 2019 – 2023, a prețului materiilor prime, materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei, combustibilului, etc., în contextul crizei mondiale în domeniu, efectelor colaterale ale crizei provocate de pandemia COVID-19 și al conflictului aflat în imediata apropriere a granițelor României”.
De asemenea, au apărut diferențe între soluțiia tehnică aprobată la faza Studiu de Fezabilitate (SF) și soluția tehnică definitovă la faza Documentație Tehnică pentru obtinerea Autorizației de Construire (DATC)
„Diferențele existente între soluția tehnică aprobată la faza SF și soluția tehnică definitivată la faza DTAC: adăugarea adăpostului de protecție civilă ALA; prevederea unei secții de anatomie patologică; modificarea poziției axelor aferente sistemului structural în vederea respectării cerințelor Normativului pentru construcții spitalicești, indicativ NP 015-2022; reconfigurarea scărilor pentru evacuare în caz de incendiu; conformarea clădirilor la cerințele NZEB; creșterea înălțimii nivelurilor; schimbarea destinației unor secții/departamente/laboratoare/zone tehnice și repoziționarea/recompartimentarea acestora; remodelarea structurală pe sistemul cadre din beton armat cu nuclee rigide; redimensionarea instalațiilor HVAC, CS, CT, termice și sanitare, în vederea conformării la noua configurare a spațiilor din cadrul spitalului; prevederea unor echipamente medicale care nu au fost luate în considerare la faza SF; actualizarea sistemului IT; suplimentarea suprafeței platformelor ca urmare a suplimentării numărului locurilor de parcare; eliminarea CTCȚ, se mai arată în proiect.
În urmă cu câteva zile, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) a anunțat că a desemnat câștigătorul ,,Serviciilor de supraveghere a lucrărilor de construcții, furnizării de echipamente și dispozitive medicale, sisteme IT și mobilier”, pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Craiova.
„În cadrul contractului, principalele activități ale supervizorului sunt: management de proiect, verificare, organizare și arhivare a documentației, activități premergătoare execuției lucrărilor, monitorizarea execuției lucrărilor, supervizarea lucrărilor în perioada de garanție, gestionarea unor situații particulare și coordonarea în materie de sănătate și securitate în muncă. Valoarea licitată de asocierea formată din VENTURO INVESTMENT SRL (lider), KOLTEK MUSAVIRLIK și DARCOM ENERGY SOLUTIONS este de 26.824.490,00 lei, fără TVA. Semnarea contractului, ce va avea o durată de 126 de luni, va fi posibilă după expirarea perioadei de 10 zile de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea acestora, dacă este cazul”, conform ANDIS.
Macheta viitorului spital a fost prezentată în octombrie, la Craiova.
Potrivit ANDIS, Regionalul din Bănie va avea 807 paturi, 19 săli de operație în Blocul operator central, 17 cabinete pentru imagistică medicală, 6 cabinete de intervenții endoscopice, 3 camere de cardiologie intervențională, 12 camere de cardiologie non-invazivă, 5 posturi de hemodializă și numeroase clinici ambulatorii.
Clădirea principală va avea 8 niveluri,iar proiectul include un total de 1567 de locuri de parcare, dintre care 1011 sunt exterioare, iar 556 subterane.