Pe 18 aprilie 2023, Primăria Calafat încheia un contract în valoare de 340.000 lei (3,4 miliarde lei vechi) pentru achiziționarea unor servicii de retrodigitalizare, incluzând aici și realizarea unui flux al actelor de administrație: primirea, transmiterea, accesarea documentelor în format electronic. În linii generale, ar fi vorba de crearea unei baze de date care să conțină tot ce înseamnă dosar fizic în Primăria Calafat.
Nu am găsit însă nicio referire la ce tip de documente se referă fluxul în cauză, adică dacă intră în calupul vizat de autoritatea contractantă și caietele de sarcini întocmite de mână și înregistrate din (prin) pix, fără parafa specifică sau alte ștampile.
Cert este că nici la cinci luni de la contractarea minunatului pachet de servicii, reprezentanții Primăriei Calafat n-au înțeles ce anume acte se supun ori ba cutumelor erei digitalizării, ca să nu mai vorbim de legalitate, dacă e să studiem un caiet de sarcini nemaivăzut în administrația publică locală – compunere cu pixul pe o foaie A4 (foto).
Lucrarea în cauză este atașament la o achiziție directă pentru reabilitarea terenului de sport al Liceului ”Independența”, din Calafat, contra sumei de 300.000 de lei (3 miliarde de lei vechi), cumpărare lansată printr-un anunț cu dată de ieșire (cu parafă) 5 septembrie 2023 și dată-limită de depunere a ofertelor – 12 septembrie 2023. Perioada foarte scurtă ar putea explica modalitatea de întocmire a ciornei publicate chiar pe site-ul Primăriei Calafat, asta dacă nu cumva funcționarul care l-a întocmit n-a scris după dictare cu echipamentele din dotare, adică în cu totul alt birou decât cele din incinta primăriei…
De altfel, în ultimul an Primăria Calafat a contractat direct – adică pe bază de lucrări fragmentate între 200 și 300 de mii de lei bucata -, în domeniul construcțiilor, servicii în valoare de 2,776 milioane de lei.