sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Doar jumătate dintre români au citit o carte în ultimele 6 luni

Un studiu recent efectuat de INSCOP dezvăluie că doar jumătate din populația din România, respectiv 51,4%, afirmă că au citit o carte în ultimele 6 luni, în timp ce,  doar 21,4% au participat  la spectacole de teatru, operă sau concerte de muzică clasică.

Dintre cei chestionați, peste jumătate declară că nu au vizitat un monument istoric, în timp ce peste două treimi nu au avut ocazia să meargă la muzeu sau la o expoziție. Chiar mai mult de trei sferturi dintre respondenți au indicat că nu au participat la spectacole de teatru, operă sau concerte de muzică clasică în aceeași perioadă.

Conform analizei sondajului, 51,4% dintre români afirmă că au citit cărți, iar 48,5% recunosc că nu au avut această activitate culturală în ultimele 6 luni. În ceea ce privește vizitele la monumente istorice sau culturale, doar 43% dintre persoanele intervievate au făcut acest lucru, în timp ce majoritatea, respectiv 56,9%, nu au explorat astfel de locații.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Cititul cărților pare a fi cea mai formă de consum cultural, fiind probabil si cea mai accesibilă din punctul de vedere a costurilor și posibilităților efective de achiziție, interacțiune. Vizitarea de monumente istorice, a muzeelor, galeriilor de artă, expozițiilor sau mersul la operă, teatru sau concerte presupune accesul la acest tip de infrastructură care este încă foarte inegal în România”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research, potrivit dcnews.ro

Referitor la vizitele la muzee, galerii de artă sau expoziții, procentul celor care au participat este de 32,6%, în timp ce 67,2% spun că nu au avut această experiență culturală în ultimele 6 luni. Când vine vorba de participarea la spectacole de teatru, operă sau concerte de muzică clasică, doar 21,4% dintre respondenți au făcut acest lucru, restul de 78,5% declarând că nu au participat la astfel de evenimente în aceeași perioadă.

Potrivit analizei socio-demografice, se observă că un nivel mai ridicat de consum cultural se regăsește în rândul anumitor categorii de populație: persoane cu vârsta sub 45 de ani, cu educație superioară, din mediul urban sau din București, cu venituri mai mari și angajați în sectorul public.

Politica